Pe 21 decembrie 2020 urmează să aibă loc cea mai importantă apropiere pe cer dintre Jupiter și Saturn. În fiecare zi, distanța dintre cele două corpuri cerești scade tot mai mult, iar ieri, astronomul Valentin Grigore a reușit să surprindă o imagine cu acestea.
În seara zilei de 21 decembrie 2020 se va produce o conjuncție foarte apropiată între planetele Jupiter și Saturn, ultima conjuncție asemănătoare producându-se acum aproape 400 de ani, pe 16 iulie 1623. Distanța aparentă dintre planetele gigant ale Sistemului Solar va fi de doar 0.1° sau 6′, acestea putând fi observate în același câmp vizual prin telescoape chiar și la grosismente mai mari.
Conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn se repetă după aproximativ 20 de ani. Această perioadă rezultă din cele două perioade orbitale ale planetelor Jupiter și Saturn, de 11.9 ani, respectiv 29.5 ani, și din perioada orbitală a Pământului. Jupiter se mișcă mai rapid pe orbită, fiind într-o cursă continuă cu planeta Saturn, la fiecare 19.6 ani depășind-o. Atunci au loc marile conjuncții, așa cum se mai numesc conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn.
Planetele Jupiter și Saturn au fost observate împreună încă de la începutul verii 2020, pe teritoriul constelațiilor Sagittarius și Capricornus. În lunile de toamnă planetele au fost tot mai aproape: 8.3° la 1 septembrie, 7.3° la 1 octombrie, 5.1° la 1 noiembrie. Pe 1 decembrie 2020 planetele au fost la distanța aparentă de 2.2°, iar pe 15 decembrie 0.7°, informează AstroInfo.
Cele două planete au fost fotografiate ieri, 16 decembrie, de către astronomul Valentin Grigore din zona Runcu, Dâmbovița.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu