Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au dezbătut problema reprezentării minorităților.
Dilema majorității și a reprezentării minorităților a fost dezbătută de sociologul Alfred Bulai și de jurnalistul Val Vâlcu. Bulai a afirmat că reprezentarea minorităților a fost unul dintre atuurile lui Ion Iliescu în anii dinaintea Revoluției.
”Să zicem că USR obține 51% din voturi. Păi ceilalți 49%... Și tu îți impui voința în mod categoric, absolut. Vei păți ce se întâmplă în Statele Unite acum, vei avea cealaltă jumătate extrem de nemulțumită”, a spus Val Vâlcu.
”Una dintre problemele democrației, care nu e chiar așa, ea a fost demult tratată, nu pare o problemă sau nu ar trebui să fie o problemă, este aceea că majoritatea are două handicapuri. Primul, că nu e neapărat deșteaptă. Majoritatea nu are monopolul adevărului, dimpotrivă, minoritățile, în istorie, au fost cele care au gândit corect, nu neapărat majoritățile. Deci nu putem spune că e deștept ăla care e majoritar. Al doilea, majoritatea trebuie să aibă întotdeauna niște limite, pentru că minoritarii trebuie și ei reprezentați, chiar dacă sunt minoritari, sunt reprezentați. Să nu uităm, că uneori sunt minoritari care nu pot fi niciodată reprezentați ca să fie majoritari. De exemplu, ungurii în România, nu o să poată fi niciodată majoritari, nemții, romii, sau cine vrei tu. Ori pe alte criterii, nu neapărat pe astea, dar astea sunt cele mai evidente. Ori din punctul ăsta de vedere trebuie să te gândești care sunt mijloacele prin care minoritarii trebuie să fie parte a unei construcții sociale și nu pot să fie puși la colț. În felul acesta, întotdeauna, practic, ei sunt excluși, nu mai există. În politica românească arta construcției consensului au avut-o în mod real Iliescu, dar atenție, era comunist, de aia. La comuniști i-au învățat că nu era chiar așa, chiar dacă nu aveau în realitate mulți oameni, adică nu erau multe partide, ei au învățat, erau lecții de-adevăratelea, cu tehnici de partid, în care să lucrezi. Ceaușescu putea să ordone, dar în structurile alea trebuie să vorbească, să îi convingă. Nu era chiar așa. Adică la nivel local, județean, la nivelul unui oraș nu era chiar așa simplu, dar a avut-o și pentru că el, ca individ, de aia l-ai văzut ca posibil continuator, înlocuitor al lui Ceaușescu, că era mult peste ei în anii ăia 70 - 80, când promitea ei”, a spus Alfred Bulai.
”Iliescu și mai cine, că ai zis de doi?”, a întrebat Val Vâlcu.
”Ion Iliescu a avut-o, a avut-o Coposu, care a știut din nimic să scoată foarte mult, asta pentru că a avut o educație bună, mai ales a ideii de a construi un consens, că, de fapt, a făcut niște compromisuri uriașe, mulți l-au hulit în momentul ăla pentru că a făcut niște acorduri cu PSD-ul lui Iliescu”, a mai spus Alfred Bulai.
Vezi Nod în Papură integral AICI:
„Problema este că în România sumele pe care le plătește cetățeanul pentru serviciile publice sunt insignifiante. Întrebarea este... «OK, dar de banii ăștia ce vrei?”, explică Alfred Bulai.
„Se discuta de ridicarea impozitelor locale care sunt foarte mici în România, adică taxele locale sunt praf în ochi, sunt și ele acolo... «Dar domne’, te gândești că sunt oameni care nu pot plăti 400-500 lei pe an?». Stai o clipă, vorbim de București. Nu e obligatoriu să trăiești în București dacă ai 1.200 lei pe lună. Nu e obligatoriu, te muți undeva mai ieftin. Dar, mă rog, trecând de lucrul acesta, se mai zice: «Să-mi iei taxe ca afară când o să am spitale ca afară».
Păi e exact pe dos! Trebuie să plătești taxe ca afară ca să ai spitale ca afară, nu invers!”, a clarificat Val Vâlcu. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu