După 66 de ani, o echipă de arheologi şi istorici a descoperit un al patrulea tunel construit de prizonierii aliaţi pentru a evada din celebrul lagăr nazist Stalag Luft III. Săpăturile s-au materializat într-un documentar pentru Channel 4, care va fi difuzat pe 28 noiembrie, informează DailyMail. Echipa de arheologi a descoperit intrarea în tunelul Harry şi cum arăta tunelul George. Cel de-al patrulea tunel a fost descoperit de echipa de arheologi în timp ce studia tunelul Harry.
Construit în Polonia, celebrul lagăr Stalag Luft III, se afla la doar 160 de km de Berlin şi adăpostea zece mii de prizonieri. Barăcile erau construite în aşa fel încât să facă imposibilă evadarea: pe ridicături de pământ, iar terenul era unul nisipos.
Săpăturile s-au materializat într-un documentar pentru Channel 4, care va fi difuzat pe 28 noiembrie, informează DailyMail. După 66 de ani, echipa de arheologi a descoperit intrarea în tunelul Harry şi cum arăta tunelul George. Cel de-al patrulea tunel a fost descoperit de echipa de arheologi în timp ce studia tunelul Harry.
Cu toate acestea, prizonierii au conceput un plan ingenios prin care să îşi câştige libertatea: să sape mai multe tuneluri care să îi scape din lagăr. Pentru aceasta au folosit scândurile de la paturi, cutiile din aluminiu, cuţite, furculiţe, prosoape, bănci, saltele. Prizonierii au reuşit să realizeze şi un sistem de ventilaţie, care să îi ajute la săpatul tunelurilor.
Primele trei tuneluri au fost denumite Tom, Dick şi Harry şi au fost construite la nouă metri sub pământ cu unelte de mână. Tom a fost descoperit de nazişti şi a fost distrus, iar Dick a fost folosit pe post de magazie.
Prin cel de-al treilea tunel, Harry, s-a realizat Marea Evadare din noaptea de 22 martie 1944, când prizonierii aliaţi s-au târât pentru a fugi din lagăr. Doar trei au scăpat însă, 73 au fost prinşi, dintre care 50 au fost executaţi de Gestapo. Cei trei sunt norvegienii Per Bergslan şi Jens Muller şi pilotul olandez Bram van der Stock.
În loc să se lase descurajaţi, prizonierii au început să lucreze la un al patrulea tunel "George", de a cărei existenţă ştiau foarte puţini. Asta în pofida măsurilor de securitate luate de germani, care au început să inventarieze obiectele cu ajutorul cărora prizonieri săpaseră tunelele. Totodată, naziştii au umplut tunelul Harry cu nisip.
Povestea prizonerilor aliaţi care au evadat din lagărul nazist a fost ecranizată la Hollywood, în celebrul film "Marea Evadare", cu Steve Mc Queen.
The Great Escape (1963) - trailer - MyVideo
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News