Metoda Paris, completarea cu oameni, metoda Pinalti, ”fertilizarea in vitro” sau tehnica magnetului și a piliturii de fier sunt doar câteva dintre mecanismele de manipulare/ propagandă cu care PDL speră să se mențină la Putere. Regimul Băsescu a anunțat, încă din iarna anului 2010, că și-a propus la locale să-și conserve, cel puțin, scorul obținut în 2008. Iar la generale, beneficiind – pe lângă susținerea primarilor - de redesenarea colegiilor și de alte modificări aduse legii electorale, să obțină peste 40%. La prima vedere pare imposibil. Cum vor încerca marea lovitură? Iată explicațiile analistului politic Valentina Cojocaru:
”Este sigur ca PDL va pierde la vot popular, pe zona de urban mare, nici chiar ei nu o mai ascund. Exista trei directii de actiune pentru recuperarea decalajului. In primul rand, ceea ce pierd in orase vor sa recupereze in mediul rural – ajutandu-se de influenta directa a primarilor. Cum s-ar spune, ei aplica la nivel national metoda Pinalti. Procentajul vizat de catre ei se refera la numarul de mandate, nu la cel al voturilor. Mai pe inteles : daca USL-ului ii este votat un primar intr-un oras mare, el ia multe voturi, dar in numar de mandate este egal cu un primar pedelist dintr-o comuna – votat de doar cateva sute de indivizi.
Metoda completarii cu oameni
Alegerile partiale din Neamt au scos la iveala inca un lucru ingrijorator, din perspectiva metodelor avute in vedere de catre PD-L pentru castigarea cu orice pret a alegerilor, sau macar obtinerea unui scor foarte bun pentru ei : “completarea cu oameni”, pana iese cine trebuie. In 2009, au completat cu cate buletine de vot a fost nevoie pentru a inclina balanta (metoda Paris), acum, in conditii de partiale, au fost nevoiti sa forteze prezenta la vot, mobilizand cati electori a fost necesar pentru ca un candidat PDL sa castige.
In contextul alegerilor desfasurate la nivelul tarii, metoda Paris ar fi justificata doar punctual, in sectii izolate, dar ”completarea” se va face mult mai usor.
Mesajul cheie al propagandei
[caption id="attachment_96835" align="alignleft" width="108" caption="Valentina Cojocaru "][/caption]O strategie pe care pedelistii se bazeaza foarte tare este demobilizarea la vot. Propagandistii regimului Basescu nu mai pot sa actioneze ca in 2004/2009, cand se certau cu oricine (pe strada, la serviciu, la televizor), aratand ce bun e Basescu si ce schimbari va face el. Acum, confruntati cu dezastrul economico-social se incearca disiparea raspunderii (de vina sunt altii) si mai ales demobilizarea la vot. Adica se insinueaza ideea ca “toti sunt la fel”, “daca vin altii nu se schimba nimic”. De ce au nevoie de demobilizare? Una e sa fraudezi/adaugi fraudulos 1 milion de voturi la o prezenta de 5 milioane, alta e sa le adaugi la o prezenta de 9 milioane de alegatori.
Magnetul si pilitura de fier
Spre deosebire de USL, care strange sub palaria sa, transparent, diverse forte (ceea ce creaza un monolit, o formatiune compacta – desi eterogena ideologic), PD-L prefera tactica magnetului care strange pilitura de fier (UNPR, PIN, PP, PER, Partidul Verde, PNTCD etc.). PDL le tine intr-o satelizare nedetectabila la prima vedere - pentru electorul obisnuit, preferand sa le cumuleze ulterior, in Parlament, iar acum doar sa le combine intre ele. Se pune intrebarea, legitima de altfel, de ce PD-L - aflat el insusi intr-un colaps electoral - incurajeaza/intretine umflarea altor partide (macar in sondaje), in conditiile in care va trage din greu sa-si asigure propriile procente (adica, mai pe romaneste, sa-si "completeze" propriile buletine de vot).
Raspunsurile sunt simple :
- punctual si foarte pragmatic, aceste "pungi" (UNPR, PP, PER etc.) sunt utile deturnarii de procente de la USL (in sondaje). Le iei, dar trebuie sa ai si unde sa le adaugi. Nu poti sa dai brusc PD-L cu 40%, sau UDMR cu 15% (ca sa-ti iasa, dupa ce furi puncte de la USL, 100%)
- PD-L are nevoie sa justifice, la rezultate, voturile aparute brusc. Daca intra in vot cu 19% si iese cu 35%, e necredibil. Are nevoie deci de canale adjuvante pentru colectare. Le reuneste (inglobeaza) imediat dupa alegeri.
Iluzia OTV
Cel mai bun exemplu este partidul-televiziune OTV. Acesta reuseste sa pacaleasca un mic procent din electorat, dandu-i iluzia ca nu voteaza PD-L, ci pe unii care-l critica. Sunt acei electori care n-ar vota in veci cu USL, dar au retineri si fata de PD-L. Atunci se construieste iluzia frondei - prin aparitia PP, UNPR etc.”
Acest tip de partide sunt doar simple pungi electorale, artificii de pacalit oamenii. Aici e punctul lor slab. Ceea ce reusesc sa stranga acum e datorita iluziei create ca de fapt sunt in opozitie cu Puterea. Destructurarea acestui miraj le distruge si pe ele.
Metoda fertilizarii in vitro
Este posibila cooperarea/fuziunea PP-UNPR, sau colaborarea UNPR-ului cu PNTCD-ul? Desigur, iar metoda poate fi numita ”fertilizare in vitro”. Asa cum au introdus intr-o structura deja constituita (Parlamentul) un partid inventat peste noapte, fara legitimare in alegeri (UNPR), pot repeta scenariul de cate ori este nevoie.
Concret, PDL a creat o entitate cu structuri teritoriale, dar si reprezentare in parlament si guvern (UNPR). Partidul ca atare nu are insa succes la electorat. In paralel, a fost inventat un alt partid Dan Diaconescu. Acesta are, in contra-pondere, un procent bun in sondaje, desi este fictiv – din punct de vedere legal.
Pasul trei presupune sa se ia partidul care ofera procentele si sa fie “injectat” in cel care ofera structurile si parghiile guvernamentale, pe principiul fertilizarii in vitro.
Metoda tiparului
M-am tot intrebat de ce o parte semnificativa a electorilor declara ca voteaza cu PP, in conditiile in care acest partid nu exista legal. Este o fictiune. Un fel de istorie contrafactuala a viitorului. Un ce s-ar intampla daca...Singura explicatie pe care am gasit-o e ca acesti oameni nu au nevoie de o formatiune reala, in care sa poata activa efectiv, sa acceada eventual la niste functii, sa formeze grupuri omogene. Sunt ca aceia care isi cumpara diplomele de facultate. Vor diploma, nu bagajul de cunostinte. Pe cei care merg cu PP-ul nu-i intereseaza procesul politic, legislativ, politicile sociale si economice. Vor produsul final al actului politic, dar fara politica”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News