Marea manipulare statistică, dezvăluită de un ministru cheie în guvern

Datele Eurostat arată o încetinire a creșterii economice, în cel de-al doilea trimestru al anului. Președintele Traian Băsescu, liderii Alianței PNL-PDL și reprezentanții PMP au comentat aceste date, care au devenit argumente de campanie electorală. Reprezentanți ai Guvernului au fost mai rezervați, ministrul Finanțelor lipsind cu totul din dezbaterea publică.

Primul care abordează pe larg subiectul este ministrul Economiei. Constantin Niță analizează, într-o postare pe blogul personal, ultimele statistici comunitare.

Statisticile sunt citate trunchiat

”Nu putem vorbi despre o ,,economie în recesiune” când aceasta crește cu 2,6% într-un semestru față de aceeași perioadă a anului precedent, arată Constantin Niță. Așteptările, este adevărat, erau mai mari, dar avansul PIB-ului în prima jumătate a acestui an este în perfect acord cu prognozele de creștere economică ale Guvernului, ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale care estimează un avans de 2,8% pentru economia românească în 2014. Prin urmare, avansul economiei este în graficul prognozat atât de Guvern cât și de instituțiile internaționale. Așadar, nici vorbă de o deraiere, cum greșit s-au grăbit să spună unii comentatori și politicieni din opoziție”, scrie ministrul Economiei.

Recesiunea, trăită de români în 2009-2012

”Oricât de importantă ar fi constatarea statistică tehnică a recesiunii economice, aceasta se bazează pe o formulă economică, în opinia mea stabilită destul de arbitrar, care definește recesiunea tehnică a unei economii când aceasta înregistrează două trimestre consecutive de scădere economică trimestrială. Dacă așa ar sta lucrurile, cum s-ar putea numi perioada 2009 – 2012, când am avut căderi abrupte trimestriale consecutive de 6% până la 8% și chiar aproape 9% față de aceeași perioadă din anul precedent, urmate de creșteri și scăderi repetate.

Ajungem și la un alt aspect invocat tot de opoziție – acela conform căruia am ajuns “codașa” Europei în ceea ce privește creșterea economică. Acești comentatori lipsiți de cunoștințe economice amintesc doar scăderea trimestrială a economiei românești din trimestrul doi față de primul trimestru, ignorând creșterea economică semestrială a României de 2,6%, nivel care o plasează pe primele poziții în clasamentul european al celor mai performante economii. Mai mult, în primul trimestru am fost chiar pe primul loc, cu un avans de 3,8%. În același timp, al doilea trimestru a consemnat, nu numai pentru România, o încetinire neașteptată, dar și pentru cele mai importante economii din zona euro, acestea înregistrând o stagnare după ce în primul trimestru reușiseră să ajungă pe creștere”, arată Constantin Niță.

PNL, asociat cu un partid care a produs un dezastru economic

Așa ajungem la un alt aspect al recesiunii economice proclamate cu aplomb de opoziție, respectiv speculația politică a datelor statistice. Aș aminti aici colegilor din opoziție, care în perioada 2009 – 2012 au guvernat generând nu o recesiune economică, ci un adevărat dezastru economic pentru România, că în acea perioadă au realizat nu mai puțin de opt trimestre consecutive de scădere economică anuală. Iar dacă s-ar uita la graficul creșterii trimestriale economice din perioada respectivă ar vedea un grafic care, în termeni de specialitate, se numește “grafic fierastrău” și care arată o variație frecventă în sus și în jos a economiei românești, ceea ce demonstra că-i lipsește busola care să o scoată din groapa recesiunii. Mai mult, guvernarea de atunci a fost într-adevar ca un “fierăstrău” pentru economia românească, tăind în toate direcțiile, fără un calcul economic fundamentat, de la investiții până la salarii și pensii.

Proiectele de infrastructură, cheia relansării

Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% față de primul trimestru. România, din acest punct de vedere nu putea să nu resimtă această încetinere înregistrată de cele mai importate economii europene.

Este esențial să privim cu atenție și profesionalism ceea ce se întâmplă în economie, corelând datele existente la nivel global și regional. În acest secol, mai mult ca oricând, economiile nu funcționează izolat, ci sunt interdependente. Mai mult, comentariile politicianiste nu își au locul în economiei, în special atunci când vin din partea celor care și-au trecut în palmares tăieri de salarii și pensii, rezultate dezastruoase la absorbția fondurilor europene, blocarea investițiilor.

Guvernul își menține obiectivele economice și va continua să implementeze măsuri menite revigorării economice prin atragerea investițiilor străine directe și demararea unor proiecte majore de infrastructură care își vor replica efectele în economia națională prin crearea de noi locuri de muncă și repornirea industriei locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel