Front comun la Marea Neagră. Atât Ucraina, cât și România, se aliază împotriva expansiunii puterii rusești în regiune.
Rusia militarizează activ Crimeea ocupată, iar una dintre sarcinile NATO este de a reduce influența Rusiei și de a asigura securitatea în regiune. Declarația a fost făcută marți de către ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în cadrul conferinței internaționale The Road to Warsaw Security Forum, organizată în format online, potrivit Ukrinform, notează Libertatea Cuvântului.
„Vedem ce face Rusia în Crimeea. Militarizează activ peninsula ocupată ilegal. Acest lucru afectează rutele comerciale și amenință securitatea. NATO trebuie să dea dovadă de seriozitate în protejarea Mării Negre și să asigure o navigație sigură în Marea Neagră“, a spus Kuleba.
Ministrul ucrainean menționează că NATO trebuie să implice în mod activ Ucraina și Georgia în vederea consolidării securității în regiunea Mării Negre. Potrivit lui, posibila desfășurare de către Moscova a componentelor nucleare în Crimeea ocupată, reprezintă un risc imens pentru securitatea regiunii Mării Negre.
De menționat că la conferința internațională Road to Warsaw Security Forum, a participat și Ministrul român de externe Bogdan Aurescu care a discutat alături de omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre situația de securitate din zona Mării Negre și modalități de întărire a acesteia (Assuring Security in the Black Sea Region: Solutions to Strengthen It), conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România.
Bogdan Aurescu a prezentat preocupările României privind zona Mării Negre, arătând că aceasta a fost afectată, de-a lungul timpului, de numeroase provocări, inclusiv militare. A apreciat că această situație complexă a cunoscut o deteriorare semnificativă odată cu anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea războiului din estul Ucrainei, care continuă să afecteze securitatea și integritatea teritorială a acestei țări, dar și securitatea regională și securitatea europeană, în ansamblul său. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că militarizarea peninsulei Crimeea și a bazinului Mării Negre de către Rusia, violențele din estul Ucrainei, acțiunile ostile direcționate asupra vaselor și avioanelor militare din regiunea Mării Negre, utilizarea tacticilor hibride pentru creșterea influenței și presiunii împotriva țărilor Aliate și partenere din zonă contribuie la crearea unei atmosfere de instabilitate, insecuritate și tensiune în regiunea Mării Negre, se menționează în comunicatul de presă al MAE al României.
Conferința internațională Road to Warsaw Security Forum (https://warsawsecurityforum.org/) este organizată de Fundația Casimir Pulaski din Polonia și de German Marshall Fund SUA, în parteneriat cu NATO și Biroul de securitate națională al Președintelui Poloniei, în pregătirea Forumului de Securitate de la Varșovia, programat pentru primăvara anului 2021. Evenimentul se desfășoară în format videoconferință, agenda cuprinzând o serie de teme de actualitate pentru securitatea euro-atlantică, precum viitorul Alianței transatlantice, menținerea unității și rezilienței relației transatlantice, autonomia strategică europeană, schimbările climatice și impactul lor asupra securității, securitatea euro-atlantică și regională, informează LibertateaCuvântului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News