Marea Neagră, descoperire istorică în adâncuri

Cea mai veche epavă intacta din lume a fost găsită la o adâncime de 2 km în largul coastei bulgare.

Ambarcațiunea este o navă comercială greacă și datează de acum 2400 de ani.

În ultimii 3 ani, cercetători și arheologi britanici și bulgari au studiat în amănunt fundul Mării Negre. Acolo au descoperit peste 60 de epave care datează dinaintea erei noastre, până în secolul al XIX-lea.

Dr. Dragomir Garbov, arheolog: "Vorbim aici de ambarcaţiuni conservate aproape în întregime. Am găsit chiar bucăţi de frânghii, epave care arată de parcă s-ar fi scufundat ieri."

Epava, la 80 de km de Burgas

Printre acestea, cea mai surprinzătoare descoperire a avut loc la 80 de km de orașul Burgas, unde a fost găsită epava unui vechi vas comercial. Are 23 de metri lungime și s-a păstrat intactă, inclusiv catargul, cârma și băncile vâslașilor. Potrivit analizelor, ar fi plutit pe apele Mării Negre acum 2400 de ani.

Edward Parker, director Black Sea Maritime Archaeology Project: "Pe fundul apei sunt corăbii întâlnite doar în fresce, tablouri sau cărţi şi care acum sunt văzute cu ochiul liber pentru prima oară de când pluteau pe apă."

Epava a fost descoperită la 2 km adâncime, iar cercetătorii spun că s-a conservat așa de bine datorită lipsei de oxigen. De altfel, aceasta este o caracteristică a Mării Negre, renumită ca un "cimitir al corăbiilor".

Nava greacă nu va fi adusă la suprafață din cauza costurilor ridicate ale procedeului și a riscului foarte mare de distrugere a epavei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel