Datorita unor organisme unicelulare microscopice care extrag dioxidul de carbon din atmosfera si il duc pe fundul apei, Marea Neagra a inceput sa devina din ce in ce mai albastra.
Autor: Diana Buica
Specialistii explica acest fenomen ca fiind generat de fitoplancton (plancton format din plante acvatice inferioare). Multitudinea de alge unicelulare ce îl compun par să fie cocolitoforele. Aceste organisme vegetale sunt considerate a fi "campionii" transportului de dioxid de carbon din atmosferă pe fundul apei, contribuind astfel la stabilizarea climatului Terrei.
Aceste cocolitoforele folosesc carbon, calciu si oxigen pentru a produce plăci subţiri de carbonat de calciu, denumite cocolite. Daca aceste cocolite nu ar exista, concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă ar creşte şi ar face oceanele mai acide, ceea ce ar dăuna producerii şi dezvoltării cocolitoforelor. De aceea, specialistii insista ca activitatile umane sa nu mai provoace poluare.
Potrivit imaginilor capturate de satelitul Aqua al NASA, prin intermediul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), se poate spune ca in Marea Neagra ar exista o concentraţie mare de cocolitofore care au oculoare albastru-turcoaz opacă. Confirmarea va fi data de catre un laborator, cum de altfel a fost facuta si in cazul unor ape din Islanda, pe coasta de Nord a Australiei unde s-a observat un colorit asemanator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu