Marea nedreptate a legii PSD-PNL pentru referendum: s-au creat sute de cazuri Băsescu, în țară. Update: Nicolicea contrazice ipoteza lui Pârvulescu

În 29 mai, 2013, Camera Deputaţilor adopta legea pentru un prag de prezenţă la referendum de 30%. Sau cel puțin așa a fost prezentat proiectul. Curtea Constituțională a dat aviz legii, dar a stabilit că se aplică la 12 luni de la data intrării în vigoare. Adică din decembrie 2014, fiindcă președintele a reușit să mai țină pe loc proiectul încă jumătate de an.

Surpriza nu vine, însă, de la CCR sau de la Traian Băsescu, ci chiar de la parlamentarii care au schimbat pragul, susține profesorul Cristian Pârvulescu. Fondatorul Asociației Pro-Democrația atrage atenția că pragul nu a fost coborât decât la referendumul pentru demiterea președintelui.

”Referendumul local, în care oamenii ar putea decide îndepărtarea unui primar sau șef de Consiliu Județean, a fost lăsat cu cvorum de 50%, ne-a declarat prof. Pârvulescu. Articolul 10 al legii pe care s-au dat luptele politice și constituționale în  2012, la suspendare, și pe parcursul anului 2013, în Parlament și la CCR, este adresat specific președintelui. Ca urmare, la referendumul local a rămas același prag de 50% plus un vot, din totalul celor prezenți pe liste”.

Această situație nu rezolvă cererea CCR, ca toate tipurile de referendum să aibă aceleași reguli, dar dincolo de problema juridică alegătorii întâmpină un blocaj practic.

Citește și: Cum poate fi demis Băsescu cu un cvorum de 30%, în opinia lui Tăriceanu

Dreptul de a demite primarul, anulat

”Dreptul lor de a sancționa primarul este anulat de acest artificiu, spune prof. Pârvulescu. Este o limitare a unui drept democratic. Niciodată baronii locali nu vor putea fi demiși prin referendum, așa cum poate fi demis președintele, începând din decembrie 2014. Eu, unul, nu cred că au uitat să facă precizarea. Dimpotrivă, această lege dovedește puterea baronilor, care s-au pus la adăpost. De regulă, la alegerea primarului vin între 30-50 la sută din locuitori. Mai degrabă spre 30%. Cel puțin 30% sunt plecați la muncă în străinătate, dar figurează pe liste, iar o treime, în special în localitățile mici, sunt dependenți de ajutoare, sunt în relație cu primarul…au pârghii ca să nu se ducă la referendum. Se repetă, la scară, cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, din 2012. Nemulțumită, o parte importantă a populației iese la referendumul local, dar acesta nu se validează, fiindcă nu sunt destui oameni în oraș, față de cei trecuți pe liste”.

Lider UDMR: nu ar trebui să fie cvorum la referendum

Un lider important UDMR, Gyorgy Frunda, a confirmat că există o scăpare în legbea de modificare a cvorumului. ”Mai grav este ce a făcut Curtea Constituțională, spune Frunda. O porcărie, să dai termen de 1 an, după care să se aplice o lege constitușională. Nu scrie în Constituție așa ceva, e o invenție cu de la sine putere a judecătorilor. Cred că toată lupta cu pragul a fost ca să îl ajute, de fapt ca să îl salveze pe Traian Băsescu. Nu ar trebui să existe prag nici de 30%, nici de 50%. Așa cum se aleg primarii sau președintele, cu jumătate plus unu din cei prezenți la vot, așa ar trebui demiși, dacă poporul decide asta. Probabil, dacă se va modifica, vreodată Constituția, ar trebui să introducem aceste precizări, să nu lăsam decizia la mâna unor arbitri numiți politic”.

Nicolicea: Cvorumul de 30% va fi valabil și la referendumurile locale

Eugen Nicolicea, inițiatorul Legii 341/2013, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, îl contrazice însă pe Cristian Pârvulescu și susține că pragul de prezență de 30% va fi valabil și la referendumurile locale.

"La dispoziții generale (n.r. - din Legea Referendumului, în vigoare de la 16 decembrie 2014), deci valabile și pentru referendum național și pentru referendum local, se precizează la articolul 5, alineatul 1: 'Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi'. Deci până acum au regulă și referendumul național și referendumul local. Alineatul 2 din același articol, care se referă la ambele referendumuri, prevede: 'Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente'. Deci pentru valabilitatea referendumului local și național trebuie un prag de prezență de 30%. Alineatul 3, nou-introdus: 'Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente'. Atât pentru referendumul național, cât și pentru referendumul local trebuie să ai 25% voturi valabil exprimate", a explicat Eugen Nicolicea pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel