Marea obsesie a lui Ceaușescu - Operațiunea "Guguștiuc". L-a urmărit 3 ani de zile

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

Ceaușescu iubea să vâneze. De la prepelițe sălbatice până la urși, mistreți, vulpi, iepuri și cerbi, fostul lider a cutreierat mai multe păduri din România, însă locul preferat era în comuna Soveja din Suceava, acolo unde avea și o cabană impunătoare.

Despre pasiunea lui Nicolae Ceaușescu se știu multe. Obișnuia să vâneze în mod regulat, mai ales păsări. Cu toate acestea, una dintre cele mai captivante povești vânătorești este, fără îndoială, aceea a "Operațiunii Guguștiuc", numele dat unui cerb pe care dictatorul l-a urmărit cu interes timp de trei ani. Până la urmă a prins cerbul și a obținut recordul mondial pentru acest tip de vânătoare.

Totul s-a întâmplat într-o pădure din apropierea comunei Soveja, situată în județul Suceava. În prezent, vila în care Nicolae Ceaușescu a petrecut timp înainte de celebra vânătoare care l-a adus în centrul atenției este inclusă în circuitul turistic.

Trebuie spus că, de-a lungul timpului, comuna Soveja a fost un loc de popas atât pentru nomenclaturiști cât și pentru cei care se dedicau muncii, în special mineri, aerul curat din zonă fiind curat medicament pentru plămâni. Pe de altă parte, liderii politici din Epoca de Aur, printre care și Nicolae Ceaușescu, preferau Soveja mai ales pentru activitățile de vânătoare și pentru a se relaxa.

Doar de două ori a dormit aici

Cabana Dragomira este în prim-plan, fiind locul în care fostul dictator a mers în vânătoare pentru cerbi, urși și mistreți. O noapte petrecută la cabana în care a locuit "Geniul Carpaților" costa în urmă cu doi ani 650 de lei. A fost construită în 1976 și a fost vizitată de Nicolae Ceaușescu de două ori, potrivit gandul.ro. Prima vizită a avut loc în 1977, iar a doua oară în 1980, când a împușcat cerbul carpatin la care râvnea de atâta timp.

"Operațiunea Guguștiuc" a fost subiectul multor povești și discuții pe tema vânătorii și a pasiunii lui Ceaușescu pentru acest sport. Este un aspect al istoriei României care reflectă modul în care fostul lider a cheltuit timpul și resursele țării, de unde și dezbaterile ardente pe acest subiect.

Cabana cu o capacitate de maxim 8 persoane este acum sub administrarea Direcției Silvice Vrancea și dispune de mai multe tipuri de camere. Acestea includ un apartament cu două camere și baie privată, care a fost folosit de Nicolae Ceaușescu. De asemenea, sunt disponibile două camere la etaj, cu baie comună, dintre care una păstrează mobilierul original din 1976. La parterul cabanei se găsește o cameră cu baie privată și mobilier nou, precum și o cameră de zi și sufragerie echipate cu mobilier vechi. În weekend, cabana este ocupată în proporție de 50%, iar în perioada "sezonului la cerb" este folosită pentru cazarea vânătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel