Alianță PSD-AUR? AUR în Parlamentul European? Majoritate făcută din bucăți dintr-un PNL sprijinit de UDMR și de alții? Cât de fragmentate sunt opțiunile politice ale românilor și ce scenarii ar putea deveni realitate după alegeri?
Sociologul Alfred Bulai a adus în discuție unele scenarii posibile după alegerile din acest an.
"Imaginea negativă începe să se contureze pe ceea ce se construiește în spațiul public, și nu doar pe zona economică. Ne uităm doar la prețuri... ia un bon fiscal de acum trei ani și unul de acum, e de domeniul evidenței! Dar, atenție, lumea suportă! Nu sare la beregata politicianului doar pe chestia asta. Sunt două lucruri: emoția care să sugereze că cineva va da cu pumnul și cu el de pământ și doi - să existe acel cineva. Cu alte cuvinte, marea problemă a României astăzi este - care sunt forțele care se pot opune. E clar că lumea nu-i mulțumită, dar problema este - ai variantă?
Noi nu avem decât două variante în acest moment, realistic vorbind, în sensul că au șanse: AUR și USR. Că ceilalți sunt la guvernare. Și au limitele lor și unul și altul. E clar cu mai se înțeleg între ei, deci din capul locului o alianță e complicată, deci ai o problemă. AUR are probabil o limită a lui și chiar dacă o va depăși tot nu va fi într-o zonă de confort. AUR-USR e departe de a fi partidul care să facă nu știu ce rocadă. Deci e discutabil acum cine va veni.
Iar în afara Parlamentului... spune-mi și mie câți te-au convins? Adică nici măcar nu sugerează că există dinamică acolo" a explicat Bulai.
Val Vâlcu: Istoria recentă ne-a dovedit că alegerile importante sunt cele prezidențiale. PNL-ul a fost la guvernare fără să câștige. Eu nu mai știu dacă a câștigat vreodată PNL-ul alegerile parlamentare, cred că niciodată. Cu UDMR-ul, cu balamale de genul ăsta se face majoritatea. Opțiunile politice sunt destul de fragmentate, fiind aproape sigur că nu va avea nimeni 50% plus 1 vot. Acum... se tem unii - dacă PSD face guvernarea cu AUR după 2024?
Alfred Bulai: Hai să-ți dau un exemplu. Vorbeam cu cineva care e prin Spațiul European. Și mi-a zis - Dom'le, noi punem eticheta AUR - partid extremist pentru că este folosită în spațiul public, neștiind ce e partid extremist care e cu totul altceva. Slavă Domnului, n-avem extremisme de-alea! Asta nu înseamnă că nu poate evolua cineva în direcția aia. Dar încă nu suntem acolo. Da, avem un gen de atitudine dură, tranșantă, care trece dincolo de limitele bunei cuviințe de multe ori, sunt mai multe lucruri care pot fi reproșate. Dar dincolo de asta, e posibil ca la europarlamentare mișcarea suveranistă, naționalistă - cum vrei tu - să fie mai importantă decât acum. Nu neapărat că vor cuceri Parlamentul European, dar dacă va fi suficient de importantă e posibil să vedem în conducerea PE, pe acolo pe undeva, oameni de la AUR. E cam greu să spui că nu-s frecventabili. Aia e, contează!
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci