Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a dat un interviu pentru G4Media. Deși este în funcție din noiembrie 2019, de când a fost validat Executivul, Florin Cîțu vorbește ca-n prima zi, la viitor, pe aspecte cu impact major.
Soluțiile privind deficitul de 6% în 2021, 7% în 2022 ”le veți vedea în perioada următoare în programul PNL”, deși o astfel de analiză pe următorii 2 ani ar înseamna o criză financiară, tăieri masive de salarii și pensii, iar, în vreme ce Consiliul Fiscal recomandă măsuri imediate, premierul Ludovic Orban afirmă că nu e momentul.
E sigur că va declanșa Comisia Europeană procedura de deficit excesiv imediat după anunțarea depășirii deficitului. Cu privire la ce soluții va pune pe masă, ministrul afirmă că ”vom vedea în primul rând scrisoarea de la Comisie și cerințele”.
”Obiectivul meu e să mergem de la 27-28 la 32% din PIB. Nu se va întâmpla peste noapte, dar e obiectivul meu pe termen mediu.” spune ministrul despre reforma din Guvern, de la reducerea numărului de ministere, la restructurările din ministere.
Ar trebui să termine anul acesta noua lege a pensiilor, dar, dacă, pe termen scurt, soluțiile sunt dure și complicate, pe termen lung, ”nu avem soluții”. Prin urmare, ”e nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să pună mai multă greutate pe partea privată.”
Despre Green Deal, nu avem un studiu de impact, dar ”vom avea” și ”susținem obiectivul”. Gazele din Marea Neagră sunt pe agenda discuțiilor care vor urma.
Cât despre ce va lăsa în urmă, la ce reforme lucrează, răspunde: ”E un mandat de tranziție. Mă voi ține de acest deficit în scădere.”
Între timp, ține ”foarte mult la retragerea statului din economie”, ”vom face o evaluare” cu privire la privatizări ale unor companii de stat, se va gândi dacă va candida la Primăria Capitalei și va discuta în partid dacă va intra în cursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu