Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre nevoia de digitalizare în România.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a fost invitat la podcastul „Acasă la Măruță“, unde a vorbit despre nevoia de digitalizare în sistemul administrativ românesc.
„Care ar fi lucrurile pe care, dacă ați avea puterea, ați începe să le schimbați?“, a întrebat Cătălin Măruță?
„Eu aș începe cu digitalizarea integrală a României, de sus până jos. Ucrainenii, de exemplu, forțați de împrejurări, pentru că le bombardau rușii centrele de date, și-au pus toate datele în cloud. Mi-a zis un prieten român de la o bancă din Ucraina că acolo și-au făcut în sistem în care, dacă ești un client de bancă, te duci în aplicația de pe telefon și instantaneu îți aprobă deschiderea contului. Toate informațiile sunt acolo și o mică inteligență artificială face chestiunea asta. O țară în război este mai digitalizată decât România.
ANAF vorbește de toată chestiunea asta cu taxe și evaziune. Digitalizează-l! Nu scapă nimeni de acolo. În spitale, la fel. Am făcut tratament la Bruxelles și îmi puneau QR la mână și când îmi dădeau o aspirină, imediat apărea aspirina în sistemul digitalizat. Asta înseamnă transparență și costuri făcute mai cu cap“, a spus Mircea Geoană.
„V-ar lăsa să faceți treaba asta?“, a întrebat Cătălin Măruță.
„Dar de ce să lase? Trebuie să faci!“, a replicat Mircea Geoană.
„Pentru că întotdeauna tu vrei să faci ceva și altcineva nu te lasă. Au trecut 30 și ceva de ani de la evenimentele din 1989 și nu știm unde suntem“, a adăugat Cătălin Măruță.
„Asta e diferența între politicieni și lideri politici. Asta e diferența între lideri politici și oameni de stat. E nevoie să propui și la nevoie să impui. Muți nu vor, pentru că își protejează interesele. Nu vor să fie transparență. Puteam să facem chestia asta de mai mulți ani, pentru că de IT și de inteligență nu ducem lipsă. Efectiv e o dorință de a păstra anumite lucruri“, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
„Dacă nu merge cu vorbă bună, se poate și impune?“, a insistat Cătălin Măruță.
„Tot cu vorba bună trebuie impus, dar cu fermitate, cu lege, cu determinare, mai cu forța dacă e nevoie. Pentru câteva grupuscule de oameni și de interese suferă o țară întreagă și pleacă și oamenii cu milioanele“, a completat Geoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu