Ora 14:00, prezența la vot a ajuns la 16,77%, față de 20,23% la alegerile parlamentare din 2016. La alegerile locale din 2020, prezența la urne a fost 23,71%.
Până la această oră, se înregistrează o scădere masivă a electoratului din mediul rural. De ce nu ies la vot oamenii de la sate? Am discutat acest subiect cu Mădălina Hideg, directorul științific al institutului de sondare ARGUMENT, institutul de sondare al DCMedia Group.
”Cred că alegerile parlamentare s-au desfășurat mult prea aproape de alegerile locale pentru că primarii abia au fost investiți în funcție. Puțin înainte de campanie au început să-și preia mandatele. Și atunci tocmai cei care erau vectori de mobilizare, mai ales în mediul rural, nu au avut practic timpul necesar să-și ducă misiunea până la capăt.
Pe de altă parte, a scăzut inclusiv participarea la slujbele religioase. Oamenii nu au ieșit din casă pentru a merge la Biserică, lucru care se reflectă și în prezența la vot dintre orele 12.00 - 14.00. Este intervalul în care oamenii se întorceau de la Biserică, mai ales în mediul rural, și votau.
De asemenea, se observă un lucru: crește participarea persoanelor de până în 44 ani și scade participarea celor de peste 45 ani. Să nu uităm că satele sunt destul de îmbătrânite. Și așa putem explica diferența foarte mare de votanți între mediul urban și rural”, a zis sociologul Mădălina Hideg, directorul științific al institutului de sondare ARGUMENT, institutul de sondare al DCMedia Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News