Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
La finalul Marelui Război când deja provinciile românești se anexau cu patria mamă, Ucraina s-a opus vehement unirii Basarabiei cu Regatul României.
Prezent la o dezbatere DC News pe tema Marii Uniri în anul Centenarului, isotricul Marius Diaconescu a explicat ambițiile teritoriale ale Ucrainei care a revendicat chiar întreaga Basarabie.
„Ucraina a obținut un avantaj. A avut un act adițional secret încheiat cu Austro-Ungaria, potrivit căruia, toate teritoriile din Imperiul Austro-Ungar care erau locuite de ucraineni să formeze o provincie ucraineană în cadrul imperiului. Un fel de Ucraina de Vest. Privea Galiția și Bucovina. Ele trebuiau unite într-un fel de provincie sub stăpânirea coroanei austriece. Anexa de la Brest-Litovsk a încurajat Ucraina să revendice mai mult.
Faptul că în nordul Basarabiei, în zona Hotinului, și în sudul Basarabiei, au fost câteva zeci de mii de ucraineni care trăiau amestecați cu românii, i-a încurajat să revendice inițial toată Basarabia. Văzând că nu primesc nimic au cerut nordul și sudul Basarabiei. Ceea ce s-a întâmplat în 1940, când după ce URSS a intrat în Basarabia a rupt sudul și nordul și le-a anexat Ucrainei”, a povestiti Marius Diaconescu.
Urmărește aici întregul interviu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.