Marele Alb, rechinul considerat prădătorul suprem, nu e în vârful lanţului trofic. Prădătorul de care se teme

Fotografie de la Daniel Torobekov, Pexels
Fotografie de la Daniel Torobekov, Pexels

Marele Alb este, probabil, creatura marină care inspiră cea mai multă frică. 

Cu un corp optimizat parcă pentru vânătoare, cu dinţi ascuţiţi şi cu reputaţia, pe alocuri nemeritată, conform căreia îi place carnea de om, rechinii din specia Marele Alb sunt văzuţi de mulţi drept prădătorii supremi ai oceanelor. Cu toate astea, şi Marele Alb se teme de alţi prădători. De alţi doi, mai exact. 

Din 2017, aceşti rechini au dispărut de pe coastele Africii de Sud, acolo unde se adunau de obicei. Iniţial, dispariţia lor a fost pusă pe seama oamenilor şi a pescuitului excesiv, însă acum motivul dispariţiei a fost aflat. Două orci au început să vâneze Marii Albi din zonă şi să se hrănească cu ficatul acestora, plin de vitamine. 

De altfel, din 2017 până în 2022, opt Mari Albi au ajuns morţi la mal, pe plajele din Gansbaai, Africa de Sud, iar şapte dintre aceştia nu mai aveau ficat, aceasta fiind semnătura unui atac al orcilor. Rănile de pe toţi rechinii sunt identice, fapt care i-a făcut pe cercetători să se gândească la aceeaşi pereche de orci. În plus, aceştia cred că orcile sunt responsabile pentru mai mulţi rechini morţi, dar care nu au mai ajuns la mal. 

"După un atac al orcilor din Gansbaai, rechinii nu au mai apărut singuri în zonă câteva săptămâni sau chiar luni. Vedem o evitare la scară largă a zonei. E ceea ce fac şi câinii sălbatici în câmpiile Serengeti din Tanzania, ca urmare a creşterii populaţiei de lei. Cu cât vin mai des orcile în această zonă, cu atât rechinii vor evita să apară", a declarat Alison Towner, biolog marin, conform Science Alert. 

În ultimii cinci ani, echipa lui Towner a urmărit 14 rechini Mari Albi, cărora li se aplicase un monitor GPS, pe măsură ce fugeau din zona unde orcile erau prezente. 

Există, însă, şi o problemă 

"Echilibrul este crucial în ecosistemele marine. Pentru că nu mai sunt rechini Mari Albi în zonă, focile pot vâna acum pinguinii africani, specie pe cale de dispariţie. Astfel, impactul orcilor în zonă este mult mai mare decât simpla izgonire a rechinilor", a mai spus Towner. 

Există rechini în Marea Neagră? Care este probabilitatea să fii atacat de un rechin pe litoralul românesc

După tragedia din Egipt, acolo unde două femei au fost ucise de rechini, una dintre ele fiind româncă, probabil că mulți se întreabă dacă în Marea Neagră există rechini și care este probabilitatea să fii atacat de un rechin atunci când te afli în vacanță pe litoralul românesc. Aflați că, din fericire, în Marea Neagră nu există cele mai renumite specii de rechini, cunoscute că fac victime în alte zone ale lumii.

Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. I se spune așa pentru că scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup atunci când vânează. Câinele de mare a fost observat și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, dar și în apele reci ale Oceanele Atlantic sau Pacific. Totuși, cea mai mare populație a acestei specii de rechin se găsește în Marea Neagră. De-a lungul timpului, în apele mării noastre au fost văzute și alte specii de rechin, dar este vorba despre cazuri izolate. Uneori se poate întâmpla ca atunci când rechinii urmăresc bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări. Așa s-a întâmplat în cazul rechinului înger, rechinului vulpe, rechinului ciocan sau rechinului pisică, specii observate de-a lungul timpului în Marea Neagră, scrie Kanald.ro.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel