”Cred că este pentru prima dată în România când o sumă atât de importantă este strânsă într-o perioadă scurtă”.
Dacian Cioloș, premierul României. Declarația a fost făcută într-o filmare postată pe Facebook astăzi, în urmă cu scurt timp, în contextul milionului de euro strâns pentru Cumințenia Pământului. Din șase milioane, în patru luni. Atât cât ar fi trebuit să fie strânși din donații. Statul dă cinci. Dacian Cioloș a mai anunțat că ”Având în vedere numărul impresionant de donații din ultimele zile, luăm în considerare prelungirea perioadei de subscripție”.
1,8 milioane de euro pentru copiii din Haiti. 2 milioane de dolari pentru copiii nimănui
Declarația premierului e contrazisă de Mihai Tatulici, cel care a adus teledonul în România. În 1990, a strâns, prin teledon, două milioane de dolari pentru copiii abandonați. Pentru copiii din Haiti a strâns, printr-un teledon de cinci ore la Realitatea TV, 1,8 milioane de euro. Pentru ca un teledon să fie eficient, este necesară drama umană, pentru ca oamenii să fie solidari cu victimele. Mihai Tatulici a precizat pentru dcnews.ro că ”am făcut un singur teledon pentru ”obiect”, pentru castrul roman de la Alba Iulia. Am strâns în jur de un milion de euro, dar aici era dovada că romanii i-au cucerit pe daci”.
Unde este greșită campania pentru ”Cumințenia Pământului”
În cazul Cumințeniei Pământului, a fost făcut un teledon la TVR. Mihai Tatulici ne-a mai explicat că ”dacă s-ar fi făcut profesional teledonul, de către cineva profesionist, banii pentru Brâncuși s-ar fi putut strânge în cel mult o săptămână prin teledon, exploatând o dramă a marelui artist, cum ar fi că nu a fost înțeles de ai lui. Unde mai pui bonusul oferit de jignirea rusă. Dacă era bine speculat, s-ar fi putut mobiliza resurse pentru a finaliza acest proiect”.
În urma acestor evidențe, sunt mai multe întrebări:
- Presupunând că tehnocrații sunt profesioniști și cunosc tehnica teledonului, au făcut un istoric al teledonului înainte de a-l iniția pe cel pentru ”Cumințenia Pământului”. În acest context, de ce au angajat guvernul într-un asemenea proiect?
- Cine l-a dezinformat pe premier? Afirmația lui Cioloș este greșită, existând anterior, așa cum am precizat, astfel de donații prin teledon, în urma cărora au fost strânse sume mai mari de bani, într-un timp mai scurt. În plus, premierul hiperbolizează rezultatele acestei campanii, care, în realitate, este un eșec al Guvernului. Dacă nu a fost dezinformat, am putea chiar crede că încearcă să păcălească.
- Cine plătește? Pentru campania realizată greșit. Pentru dezinformarea cetățenilor. Și într-un sfârșit: cine plătește Cumințenia Pământului și de ce?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci