Șamanul a făcut un ritual tradițional pentru protecția soldaților din Donbas.
."Este pentru băieţii noştri care luptă, care conduc 'operaţiunea specială' în Donbas", o regiune din estul Ucrainei, a declarat Kara-ool Dopchun-ool înainte de a-şi începe ritualul şamanic la Moscova.
"Pentru ca să fie curajoşi şi să fie cruţaţi de gloanţe şi schije", a continuat el.
Odată practicat pe scară largă în regiunile izolate din Siberia şi Orientul Îndepărtat, şamanismul, care se doreşte a fi o mijlocire între om şi forţele naturii, a avut mult de suferit în perioada sovietică, când a fost interzis şi a trebuit să fie practicat în secret.
De la destrămarea URSS, acesta s-a bucurat de o renaştere a interesului, chiar dacă criticii consideră că nu mai are prea mult de-a face cu şamanismul iniţial.
Kara-ool Dopchun-ool a fost ales mare şef al şamanilor din Rusia în cadrul unui congres în 2018, potrivit agenţiei Ria Novosti.
El a explicat că, încă din primele zile ale conflictului cu Ucraina în 2022, a cerut ca şamanii să poată vizita forţele armate aflate pe front.
Kara-ool Dopchun-ool a declarat că şamanii au organizat în mod constant ritualuri pentru a cere "Soarelui, stelelor şi Lunii" să-i protejeze pe soldaţii ruşi.
O altă reprezentantă a şamanilor prezentă la Moscova, Aliona Muravieva, a afirmat că şamanii depun eforturi pentru a proteja şi oraşele ruseşti din apropierea graniţei, din ce în ce mai vizate de atacurile ucrainene.
Aceste ritualuri nu au drept scop "să facă rău Ucrainei", ci sunt menite să asigure că acest conflict "se termină mai repede", a explicat ea.
În 2019, şamanii ruşi au dat foc la cinci cămile în cadrul unei ceremonii rituale menite să "întărească Rusia", un act care a stârnit controverse şi a fost criticat de Kara-ool Dopchun-ool, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu