Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre perspectivele în domeniul medicinei care vor ajuta în viitor persoanele care nu pot să meargă.
Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care sunt tendințele în domeniul neurochirurgiei și care ar putea ajuta în viitor persoanele care astăzi sunt în scaun cu rotile.
„Dumneavoastră pe ce ați paria între omul bionic și celulele stem, dacă vorbim de secțiuni?“, a întrebat Val Vâlcu, adăugând că “nu mai ajunge impulsul la mușchi și atunci au făcut plăci, dispozitive, care transmit impulsul de la creier la mușchi, care deja sunt realitate.“
„Și sunt mai multe. Ați văzut și bypass-ul acela pe care l-a propus Musk, un bypass de la celula nervoasă, prin electrozi, până la efectorul din măduva spinării“, spus Vlad Ciurea.
„Deci ce va fi, aceste implanturi sau celulele stem care ne repară?“, a insistat Val Vâlcu.
„Niciodată nu se spune nu! Totdeauna se merge înainte, dar celulele stem au reprezentat și reprezintă de mai bine de 20 de ani o mare perspectivă, o mare deschidere. Teoria este minunată, dar practica nu a dat rezultatele scontate“, a spus Vlad Ciurea.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Rețeta pentru ”nu te stresa”. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem exact ce spune și religia creștină
„Nu se repară...“, a spus Val Vâlcu.
„Nu se repară, aici este problema. Dacă este o celulă inițială, celula sușă (n.r. celulă stem), și o pui în zona respectivă, va prelua tot aranjamentul, toată pregătirea celulelor din jur și va funcționa. Nu s-a reușit. Asta nu înseamnă nimic, pentru că în viitor se poate reuși acest lucru, dar ori cu ideile de plăci de transmisie, ori cu ideile de bypass electronic de la celula de comandă din creier spre celulele efectoare din măduvă sau la plăcile neuromotorii reprezintă o mare deschidere, o mare idee și deja experimentele sunt făcute pe animale“, a spus profesorul Ciurea.
„Deci oamenii care astăzi nu pot merge vor fi într-un fel sau altul ajutați să reintre în circuit. Nu e și riscul invers, să trimiți comenzi către creier prin aceste circuite?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Nu cred, pentru că merge într-un singur sens. În orice caz, lumea evoluează! Câte operații pe inimă se știau acum 30 de ani, ce noi stenturi și formule sunt pe sistemul cardiovascular? La fel și pentru creier unde apar toate aceste lucruri“, a conchis, la DC News, Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cum arată creierul unei persoane alcoolice. Prof. Dr. Vlad Ciurea: Este cel mai degradat. Se stafidește
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR, pregătește un nou proiect important.
„Am aflat pe surse că pregătiți un nou manual de neurochirurgie”, i-a spus Val Vâlcu lui Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
„Ce informații bune aveți, da! (...) S-au schimbat multe lucruri. Medicina a progresat. Exact ca la tehnologia de mașini. Ați văzut pilot automat, parchează singur. Așa și la noi, am evoluat foarte mult, iar atunci lucrurile trebuie implementate. De la ultimul Tratat de neurochirurgie, care a fost scos în cadrul Academiei, în editura oficială a Academiei, au trecut mai mult de zece ani. O idee formidabilă pe care a avut-o domnul academician Irinel Popescu a fost să pornim o nouă ediție. Mi s-a dat onoarea să mă ocup de patologia sistemului nervos, aici intră și hernia de disc lombară, și patologie vasculară, și patologie tumorală”, a explicat Vlad Ciurea.
„O să iau colaboratori din toată țara, o să reușim să ne adunăm, să punem totul la punct, și vom împinge elementele de la clasic la modern, de la modern la perspectivele pe care le avem în momentul de față”, a precizat Vlad Ciurea (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV ”Ai cancer!” Vlad Ciurea: Nu trebuie să ne speriem. Două elemente duc la rezultate foarte bune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu