Cătălin Podaru, director și fondator al companiei Leviatan Design, a vorbit despre impactul digitalizării în domeniul construcțiilor.
DC News TV a continuat seria emisiunilor dedicate domeniului construcțiilor. Subiectul celei mai noi emisiuni difuzate a fost digitalizarea în domeniul construcțiilor. Invitați au fost Cătălin Podaru, director și fondator al companiei Leviatan Design, și Marius Postolache, director tehnic al eConfaire, parte a grupului Leviatan. Ce înseamnă, de fapt, digitalizarea, care este impactul tehnologiei în domeniul construcțiilor sunt doar două din subiectele abordate în emisiune.
Întrebat cu privire la impactul digitalizării în domeniul construcțiilor, Cătălin Podaru, director și fondator al companiei Leviatan Design, a făcut următoarele precizări: „Pentru noi, transformarea, atât în partea de proiectare, cât și în partea de execuție, a avut câțiva pași. Primul pas a fost să reușim să ne structurăm foarte bine ca activități și ce înseamnă fiecare activitate în parte. Au venit soluțiile existente de software. Generic se numesc AEC (Architecture, Engineering & Construction). Noi avem un număr mare de licențe care deservesc atât colegii de la proiectare, cât și colegii din partea de execuție, plus platforma despre care tot vorbeam în trecut, unde toți cei care lucrează la un proiect, în acest moment, sunt conectați.”
„Acolo se desfășoară, practic, tot schimbul de informații dintre toți actorii, fie că vorbim de proiectanți pe diferite discipline, fie că vorbim de colegi de la birou care se ocupă de partea de ofertare, fie că vorbim de colegi din șantier sau de colaboratori”, a explicat Cătălin Podaru.
„Pentru noi, nivelul trei de dezvoltare e lucrul îndeaproape cu colegii programatori de la eConfaire, care au luat cele două componente, au făcut în bună înțelegere a nevoilor noastre, începând de la nivelul mic de culegere a datelor. (...) Colegii de la eConfaire vin să digitalizeze, asta însemnând că analizează procesul nostru și creează aplicații, semi-aplicații care ușurează modul de extragere al datelor, dar și colectează într-un mod standardizat și structural. Această standardizare vine cu nevoi din zona de șantier. Să vă spun exact... Cât de greu este să faci o trasabilitate dintr-un obiect, dintr-un perete sau un echipament ales printr-o fișă tehnică de către un proiectant... Gândiți-vă acasă la dumneavoastră dacă proiectantul vă pune o anumită centrală sau canapea. Din momentul în care generează proiectul, îl vedeți și dați ok-ul, procesul de contractare, de obținere a unei oferte pentru toate aceste componente trebuie să respecte cerințele. Faptul că noi, la nivel de șantier, știm exact printr-un cod ce a vrut să zică proiectantul face o mare diferență în schimbul de informații și economisire a timpului. Și, atunci, colectarea și standardizarea acestor date ajută tot actorii implicați. Mai mult, oferă clientului și ușurința de a verifica că s-au respectat cerințele, de a verifica dacă s-au făcut modificări, de ce s-au făcut ele - e un foarte bun control de calitate într-un timp scurt”, a explicat Cătălin Podaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu