Maria Floarea Pop, Director Institutul Cultural Român din Madrid, a vorbit despre strategia instituției pe care o conduce în privința conservării și transmiterii tradițiilor românești.
"Implicarea instituțiilor culturale este esențială pentru menținerea identității naționale, pentru construirea unui brand de țară și a unei imagini solide, dar și pentru conectarea românilor din afara granițelor țării cu rădăcinile lor culturale. Diplomația culturală are pe o deoparte aceste două obiective: pe deoparte să pună în scenă, în exterior, valorile, tradițiile, formele si simbolurile naționale pentru a întări reputația unui stat si pe de altă parte, urmărește să creeze un spațiu al cunoașterii reciproce, al dialogului cu alte culturi și al încrederii ca ambianță optimă pentru dezvoltarea personală, progresul social, economic si în ultimă instanță a păcii. Așadar, este necesară cunoașterea profundă a culturii țărilor gazdă și identificarea acelor aspecte culturale din propria cultură, care să se conecteze și să dialogheze constant cu spațiile unde se desfășoară activitatea instituțiilor românești," a spus Maria Floarea Pop.
"La Madrid cred că este a doua cea mai mare comunitate de români din afara granițelor și este o comunitate care deja are rădăcini. A ajuns la a doua, chiar la a treia generație și pentru care într-adevăr, păstrarea și conservarea tradițiilor este importantă, chiar și din acea accepție care vine din latină - a da mai departe - transmiterea continuă a unui conținut cultural de-a lungul istoriei, de la un eveniment generator spre un prezent și un viitor care să fie bine înrădăcinat în acest trecut memorabil.
Institutul Cultural Român își desfășoară activitatea în baza unei strategii pentru perioada 2022-2026 și care include două teme transversale: promovarea creativității românești, o privire amplă asupra patrimoniului cultural, material sau imaterial și bineînțeles susținerea proiectelor și programelor creatorilor și operatorilor culturali români și acțiunilor de diplomație culturală care tratează concepte de diversitate, de drepturi fundamentală, de dezvoltare durabilă. Toate aceste concepte sunt urmărite în strategia globală a Institutului Cultural Român prin activitatea celor 18 reprezentanți. Cum implementăm această strategie?
Fiecare dintre aceste reprezentanțe are un plan de activitate care se articulează în programe și proiecte, în evenimente culturale, ateliere creative meșteșugărești, expoziții de artă și de patrimoniu care sunt absolut importante pentru construirea acestei imagini și pentru reconectarea cu acea matrice stilistică românească, așa cum spunea Lucian Blaga. De asemenea, un program foarte important sunt cursurile de limbă română pe care le organizează ICR în reprezentanțele din diferite țări, contribuind la păstrarea limbii și culturii. Acestei cursuri sunt în format online sau cu prezență, iar la București se organizează școala de vară pentru cetățenii altor țări care sunt dornici să cunoască cultura și civilizația românească," a mai spus directorul ICR Madrid.
Discuțiile au avut loc în cadrul conferinței "Tradiții românești în diaspora - Ediția II", organizată de StiriDiaspora.ro. Vezi mai jos întreaga dezbatere:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci