Maria Gheorghiu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre noua piesă plină de speranță, dar și despre munca de artist în vreme de pandemie.
Cântăreața Maria Gheorghiu a acordat un interviu exclusiv pentru DC NEWS cu ocazia realizării unui nou și frumos cântec numit "Lumi închise". Versurile cântecului sunt inspirate de situația actuală, în care omenirea se luptă cu un nou coronavirus, și cuprind un mesaj de încurajare: „Ne-om întoarce-n-curând/ Ăsta-i singurul gând/ Bucuroși ne vom îmbrățișa / Chiar de asta vă spun / să păstrați vinul bun / Pentru când ne vom revedea!"
Flaviu Predescu: Maria, cum s-a reflectat această perioadă plină de restricții în viața ta ca artist?
Maria Gheorghiu: O lume momentan închisă, ca o filă de jurnal pe care trebuia să o scriu pentru a înțelege mai corect lumea: așa am simțit perioada asta pandemică. A venit la pachet într-un firesc dezarmant, cu singurătăți asumate și disperări greu de controlat.
Au fost zile în care toată ființa mea s-a răzvrătit și a refuzat să accepte schimbarea. Îmi spuneam mereu că e doar o perioadă mai grea, că va trece repede și că îmi voi relua concertele, că îmi voi îmbrățișa prietenii și copacii, că voi urca din nou pe munți sau că voi circula din nou la pas prin București, fără nici o țintă, încercând să ghicesc poveștile ascunse de după perdele, așa cum îmi plăcea înainte.
Au fost multe concerte anulate (cele care îmi asigurau minimul confort necesar existenței ) dar am pierdut și un important spectacol care ar fi trebuit să se desfășoare la Filarmonica din Pitești alături de alte 3 grații feminine purtătoare de voce și chitară (Folk pe tocuri), pe care l-am reprogramat de vreo două ori ca perioadă, nebănuind nici o clipă că totul se va schimba radical.
F.P: Cum ai muncit în această perioadă?
M.G: La început, a fost bucuria introspecției, a timpului necesar în care să stau mai mult de vorbă cu mine, în care să înțeleg în ce punct al înțelegerii vieții am ajuns, ce am făcut bine, ce nu. A urmat perioada de negare, în care simțeam că nu pot comunica nici cu Prețioasa (chitara mea). Mă uitam la ea și ea la mine și nu știam ce să ne spunem.
Treptat, am început să realizez dimensiunea acestei pandemii, să o evaluez corect și să îmi dau seama că nu va trece prea repede. Am știut atunci că e necesar să accept asta și să mă pliez la noua ordine în care cuvântul cheie a devenit "online". O lume fără suflet la vedere. Totul s-a mutat online. Am început să mă obișnuiesc și cu telemunca (noua formă de comunicare la Bucureștifm).
O perioadă a mers...căutam subiecte, mă concentram asupra lor uitând complet de mine, de cântec și de Prețioasa mea. Am citit câteva cărți care mă așteptau de mult, cuminți la marginea patului. Pană într-o zi....când prietenii înghesuiți în sufletul meu au început să strige. Îmi spuneau pe diferite tonuri că le este dor de cântec și că trebuie să fac ceva.
Am refuzat concertele online, le-am simțit prea departe de adevărul dăruirii. Eu am nevoie de vibrația fiecărui suflet pentru a-mi dărui cântecul.
Zilele s-au scurs gri între tlelemuncă, drumurile pentru aprovizionare și de câteva ori la radio pentru emisiuni în direct.
Pană într-o zi....Am deschis fereastra, am privit strada goală și am realizat că singurul lucru care mi-ar salva sufletul ar fi ,cum s-a întâmplat de fiecare dată, cântecul. Primul vers a venit ca o eliberare și restul, a curs firesc: "Nu-i gol orașul de după perdea/ s-a mutat doar în inima mea!"
F.P: Ai lansat o nouă piesă care se numește Lumi închise. Care este mesajul ei?
M.G: Am scris cântecul LUMI INCHISE cu multă dragoste, cu multă speranță și mult dor. Inițial, a fost scris pentru un presupus el, cel refuzat de distanțe: mai târziu, în timp ce-l scriam, am simțit în umărul stâng și apoi puternic în inimă, dorul de prieteni, de cei care veneau la concertele mele. Am transferat cântecul spre ei și acum abia aștept să urc din nou pe scenă și să cant fără mască despre tot ce ne definește ca oameni liberi.
F.P: Dacă vrei să transmiți un mesaj pentru fanii tăi și implicit pentru cititorii DC News.
M.G: Mesajul meu este să realizeze că trebuie să accepte schimbarea, fără compromisuri majore. Omenirea a supraviețuit mereu în perioadele grele, pentru că s-a adaptat la schimbări. Refuzul de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, poate dăuna grav sănătății... Vă voi aștepta, la capătul pandemiei, cu brațele larg deschise a îmbrățișare, cu inima plină de dor, cu tolba plină de noi povești cantate.
"Pană când ne vom revedea, să păstrați gândul bun". Așa spune cântecul meu cel nou, așa vă spun eu acum cu speranță.
Maria Gheorghiu (n. 28 august 1963, Reșița) este o cantautoare română de muzică folk. În 1993 a câștigat trofeul festivalului național Om Bun. În prezent lucrează la București FM.
De-a lungul timpului a participat la festivaluri de muzică folk alături de artiști ca Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Ștefan Iordache, Dorel Vișan, Eusebiu Ștefănescu, Valeria Seciu, Anda Călugăreanu, Ducu Bertzi, Daniel Iancu, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Tatiana Stepa, Ștefan Hrușcă, Mircea Baniciu, Ovidiu Mihăilescu. Încă de la începutul carierei a fost susținută de folkistul și compozitorul Valeriu Sterian, alături de care a lansat piesele "Maria de Mangop", "Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt" și "Ușa ce-o încui".
Cea care a sfătuit-o să urmeze o carieră muzicală a fost marea actriță Leopoldina Bălănuță, iar cea care i-a sugerat să cânte colinde a fost actrița și cântăreața Anda Călugăreanu.
Este singura cântăreață din România care a dedicat un cântec unui monarh, și anume Reginei Maria a României. Cântecul se intitulează Inima de la Balcic și a fost compus în anul 2013, chiar în stațiunea Balcic de la malul Mării Negre, pe care Regina Maria a iubit-o foarte mult. Versurile cântecului aparțin poetului Miron Manega
Discografie: 1995 – Lacrimi în flăcări/1996 – Pe la case luminate (album de colinde) – Producător/ 1997 – Canon și Maria Gheorghiu – Producător/ 1999 – Floare de vârtej – Producător/ 2002 – Pe la case luminate, reeditat/ 2004 – Timp netrăit/ 2007 – Floare de vârtej, reeditat/ 2010 – Curcubeu – Producător, Intercont Music/ 2013 – De 20 de ani „Om bun", Câmp de lavandă (2017).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News