Problema muncitorilor detaşaţi în ţările din Europa de Vest este un subiect controversat, consideră europarlamentarul Maria Grapini.
Parlamentarul european Maria Grapini a vorbit, într-un interviu acordat DC News, despre problema muncitorilor români din străinătate, în special în ceea ce priveşte situaţia celor detaşaţi. Este un subiect controversat, având în vedere faptul că statele mari din vestul Europei doresc revizuirea directiva privind lucrătorii detaşaţi, ceea ce ar lovi în firmele din România care au muncitori detaşaţi în statele vestice.
"Pe directiva privind detaşarea sunt foarte multe controverse pentru că fiecare defineşte altfel acest termen. Unii au spus că din a doua zi de când eşti în altă ţară este detaşare, iar noi spunem că nu. Toţi am plecat într-o delegaţie, dar asta nu înseamnă că suntem detaşaţi, ci primim salariul din ţara din care provenim, plus diurna şi celelalte beneficii.
La detaşare se opun foarte mult ţările din Vest pentru că ele consideră că noi facem dumping social, ceea ce este fals. [...] Considerăm că e dumping atunci când o firmă din România ar plăti un cetăţean pe care-l trimite în delegaţie timp de o lună cu un salariu mai mic decât este în ţara de origine.
Eu aş vrea să se întâmple altfel: cetăţenii din România care trăiesc într-un alt stat şi lucrează un an, doi, să li se aplice în ţara în care lucrează măsura salariu egal la muncă egală, lucru care nu se întâmplă", a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
DECLARAŢIA EUROPARLAMENTARULUI MARIA GRAPINI AICI:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci