Maria Grapini, răspuns CE pe tema educației

Maria Grapini
Maria Grapini

Sub titlul „Modernizarea educației în UE”, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a interpelat Comisia Europeană, cu trimitere concretă la problemele critice din sectorul educației. Umanista a trecut în revistă toate tarele sistemului și a cerut un răspuns elaborat, pe fiecare temă în parte.

Alegeri prezidentiale 2024

"Având în vedere raportul prezentat și dezbaterea care a avut loc în cadrul Parlamentului și ținând cont de situația actuală a educației din diferitele state membre, având în vedere problemele critice din sectorul educației, în mod deosebit cele din zonele rurale – lipsa profesorilor calificați, lipsa infrastructurii, sărăcia, necorelarea programelor educaționale cu cerințele pieței muncii, dar și necorelarea dintre metodele de educație și vocația copiilor, ce își propune Comisia pentru modernizarea educației în UE, astfel încât să avem cetățeni educați în UE, în corelare cu noile profesii cerute de dezvoltarea economică?", a scris umanista Comisiei.

Răspuns CE

CE i-a răspuns Mariei Grapini, astăzi, 10 septembrie, tocmai ziua în care elevii români au început școala.

Cu precizarea că statele membre dețin întreaga responsabilitate pentru politica în acest domeniu, Comisia Europeană a asigurat-o pe Maria Grapini că depune eforturi în vederea realizării, până în 2025, a unui spațiu european al educației în care educația, studiul și cercetarea să nu fie îngreunate de granițe.

„Mai multe inițiative recente reflectă această ambiție de a face ca petrecerea unei perioade în străinătate să fie un lucru perfect normal, ca diplomele de învățământ școlar și superior să fie recunoscute în toate țările UE, ca toată lumea să aibă acces la învățământ și formare de calitate superioară, ca buna cunoaștere a două limbi străine să devină standard și ca cetățenii să aibă un sentiment puternic al identității europene, cu asumarea patrimoniului cultural și a diversității europene", o informează CE pe Maria Grapini.

Mai mult, Comisia sugerează acțiuni pentru îmbunătățirea calității și a caracterului incluziv al școlilor, pentru sprijinirea cadrelor didactice și a directorilor de școli.

Comisia sprijină financiar reformele structurale, consolidarea capacităților și investițiile prin fonduri structurale, instrumente financiare și programe precum Erasmus+ și Orizont2020, se mai precizează în răspunsul oficial, transmis europarlamentarului PPU-sl.

"Ca parte a semestrului European, Comisia monitorizează situația din statele membre. Dacă sunt identificate deficiențe importante, Consiliul, pe baza propunerii Comisiei, recomandă statelor membre să ia măsuri la nivel de politică", se precizează în finalul răspunsului CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel