Istoricul Stejărel Olaru a vorbit despre arestarea Mariei Tănase, ”privighetoarea Bucureștiului”, pentru spionaj.
„Maria Tănase nu a fost un spion în sensul în care înțelegem noi termenul azi. Nu a fost recrutată de nicio forță străină pentru a lucra împotriva țării sale, indiferent de perioadă. Dimpotrivă, există dovezi certe că atunci când a fost în situații în care se făcuse presiune asupra ei de către forțe străine, ea a refuzat”, a precizat Stejărel Olaru, pentru DC NEWS, autorul biografiei Mariei Tănase.
Istoricul a detaliat implicarea Mariei Tănase în scandalurile de spionaj.
„Primul caz concret se petrece în 1941 când Germania și-a dorit-o în mod special agent. Maria Tănase este chiar reținută și anchetată de către ofițerul de informații german de la București cu acceptul tacit al Serviciului Special de Informații al României, adică a lui Eugen Cristescu. Ea refuză această propunere care a fost chiar o constrângere. În acel moment avea un iubit, mare ei dragoste, un jurnalist francez care se afla în închisoare și care în acel moment era condamnat la zece ani de detenție în România de către regimul Antonescu pentru spionaj. El lucra pentru rețeaua britanică după căderea Franței”.
Stejărel Olaru a vorbit și despre mitul care se regăsește în articolele jurnaliștilor despre Maria Tănase, anume că ea și-a vândut bijuteriile, blănurile și lucrurile de valoare pentru a strânge o sumă semnificativă cu care ar fi obținut eliberarea jurnalistului spion francez. „Nu este adevărat. În realitate guvernul de la Vichy a negociat în mod extrem de serios și a pus sub presiune regimul de la București” pentru eliberarea spionului francez, Maria Tănase neavând niciun rol, explică cel care i-a scris biografia marii artiste.
Urmăriți răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu