Maria Tănase și Ileana Sărăroiu, două privighetori ale cântecului popular, s-au născut pe 25 septembrie. Destinul lor avea să marcheze istoria românilor, în jurul acestor două mari artiste țesându-se povești de neuitat.
Publicitate
"Pasărea măiastră", așa cum a supranumit-o Nicolae Ierga, Maria Tănase, una dintre cele mai valoroase artiste ale României, s-a născut pe 25 septembrie 1913, în Mahalaua Cărămidarilor din București.
Maria Tănase și-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său.
În vara anului 1936 imprimă celebrele cântece populare „Cine iubeşte şi lasă" şi „M-am jurat de mii de ori" la casa de discuri „Columbia" sub îndrumarea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner. După aceste înregistrări, frumoasa cântăreaţă străbate ţara în lung şi în lat şi pleacă în străinătate pentru o serie de turnee în Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franţa şi chiar America.
Maria Tănase, acuzată de spionaj
Din 1940 muzica ei este interzisă de regimul Legionar, care i-au distrus toate plăcile de megafon încercând să o facă uitată. Tot în acelaşi an, artista susţine un turneu în Ankara şi la Istanbul, care erau locurile de întâlnire al agenţilor secreţi. Întoarsă în ţară, aceasta este luată în vizor de către serviciul secret al armatei germane, care încearcă să o recruteze, însă aceasta a refuzat. La scurt timp după acest turneu, în anul 1941, artista este zărită în preajma lui Alfred de Chastelain, care lucrase timp de 15 ani în România ca director al companiei petroliere „Unirea". Chastelain părăseşte ţara noastră din cauza conflictelor dintre Antonescu şi Marea Britanie. În timpul turneului din Ankara, fostul director îi propune artistei să rămână oferindu-i o slujbă la un post de radio din Turcia. Întoarsă în ţară pentru a doua oară, Maria Tănase este acuzată de colaborare cu reţeaua de spionaj britanică.
În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor Guvernului român.
Constantin Brâncuși, marea dragoste a Mariei Tănase
De o frumusețe aparte, foarte mulți bărbați doreau să ajungă în brațele Mariei Tănase. Printre aceștia s-au numărat pretendenţi precum Ben Smith, supranumit la acea perioadă „magnatul aluminiului". În cele din urmă acesta a reuşit să se logodească cu Maria, dar ea l-a lăsat repede atunci când a venit vorba de măritiş. Marea ei dragoste a fost Constantin Brâncuşi. Ea avea în jur de 25 de ani, iar el 62 de ani. „Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!", (fragment din „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze" carte scrisă de Petre Pandrea).
Peste un milion de români la funeraliile Mariei Tănase
Maria Tănase se stinge din viaţă la 22 iunie 1963 din cauza cancerului la plămâni. Înainte să moară, aceasta dictase unui notar ultimele dorinţe. Maria a dorit să fie înmormântată cu hainele alese de ea, şi cortegiul funerar să nu fie motiv de „mascaradă şi panoramă". Şi-a dorit ca după moartea ei să se facă o fântână „pe un drum secetos, dornic de apă", pentru ca drumeţii să îşi potolească setea. În cele din urmă, a lăsat câteva rânduri speciale dedicate soţului ei, Clery Sachelarie cu care se măritase în anul 1950. „Culege-mi visele pe care le-am croit lângă tine şi împarte-le oamenilor". Istoricul Dan Falcan povesteşte că la înmormântarea artistei au venit aproape un milion de oameni, iar în România a fost declarată zi de doliu naţional.
Ileana Sărăroiu și legenda care încă mai dăinuie
O legenda circulă de la moartea marii artistei, Ileana Sărăroiu a traita in numele iubirii pentru muzica si sfarsita pe scena, in mijlocul oamenilor.
Ileana Sararoiu a iubit atat de mult muzica incat i-a inchinat toata viata ei! Era capabila sa cante romante, muzica populara, muzica usoara romaneasca sau internationala. Iubea muzica mai mult decat orice, iar asta se simtea in fiecare cantec. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979. După ce a cântat melodia „ O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău. Chemată de urgență o ambulanță, artista a murit în drum spre Călărași.
Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate. „Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii"
Alaturi de Maria Lataretu, Maria Tanase si Ioana Radu, numele Ileanei Sararoiu se alătură galeriei marilor cantareti de muzica populara. Muzica era calea prin care ajungea la inimile tuturor si intra acolo pentru totdeauna.
Povestea Ilenei Sararoiu continua sa socheze si astazi. A trait pentru muzica si a murit cantand, in mijlocul unei petreceri. Nimeni nu si-a putut explica disparitia brusca a cantaretei, oamenii insa aveau sa afle ca Ileana Sararoiu ar fi suferit ani la rand din cauza unui anevrism cerebral.
Legenda a fost apoi hranita cu o alta intamplare halucinanta: familia ar fi deshumat trupul artistei la cateva zile de la inmormantare si ar fi descoperit zgarieturi pe capacul sicriului.
Multi sunt convinsi si astazi, dupa mai bine de 30 de ani, ca Ileana Sararoiu, care s-ar fi aflat in moarte clinica, si-ar fi revenit in simtiri prea tarziu. Dar cum a descoperit familia tabloul infricosator? Ce i-a facut pe apropiati sa deshumeze la mai putin de o saptamana, trupul artistei? Cum s-a nascut de fapt aceasta legenda?
Misterul Ileanei Sărăroiu
Viata artistei a fost de asemenea invaluita in mister. Artista ar fi pastrat de-a lungul anilor un secret nebanuit: era grav bolnava, dar refuza sa se trateze, preferand sa isi aline toate durerile prin muzica.
A iubit atat de mult muzica incat i-a inchinat toata viata ei! Ileana Sararoiu era capabila sa cante romante, muzica populara, muzica usoara romaneasca sau internationala. Iubea muzica mai mult decat orice, iar asta se simtea in fiecare cantec.
Alaturi de Maria Lataretu, Maria Tanase si Ioana Radu, numele Ileanei Sararoiu este scris cu litere de aur in galeria marilor cantareti populari. Muzica era calea prin care ajungea la inimile tuturor si intra acolo pentru totdeauna.
Ileana Sararoiu avea 14 ani cand a fugit de acasa pe scena Caminului Cultural din Valea Voievozilor,din Dambovita, acolo unde a crescut. A vrut sa cante si nimic nu a putut-o opri, nici macar parintii care visau ca ea sa ajunga inginer agronom.
Vocea ei a fascinat din prima clipa si a fost repede remarcata. Benone Sinulescu este primul artist care i-a descoperit talentul si a sustinut-o pana la capat.
Ileana Sararoiu a fost intotdeauna constienta ca imaginea este extrem de importanta asa ca facea totul ca sa fie perfecta. Tinea diete, era pasionata de moda si extrem de atenta cu propria infatisare, desi avea dureri de cap de cele mai multe ori insuportabile.
Ileana Sararoiu a crezut ca si-a inatlnit jumatatea cand l-a cunoscut pe Petru Ganta, atunci, un tanar student la medicina. El i-ar fi spus de mai multe ori sa se opereze de anevrism, cunoscand gravitatea bolii, dar artista refuza categoric.
Iubirea dintre Ileana Sararoiu si Petru Ganta a fost de notorietate, dar nu a durat prea mult timp. Gurile rele spun ca initial familiile tinerilor nu au fost de acord cu relatia lor, dar, in cele din urma au acceptat.
Apoi, dupa ce Petru Ganta a terminat facultatea de medicina, si-au dat seama ca fiecare dintre ei are propria pasiune. Ea isi dorea sa cante, el sa invete, asa ca drumurile lor s-au despartit pentru totdeauna.
Ileana Sararoiu s-a casatorit pentru a doua oara, cu baschetbalistul Mircea Campeanu. Impreuna pareau sa-si fi gasit fericirea pe care au cautat-o toata viata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu