Candidatura lui Marian Munteanu este dur contestată, sau, dimpotrivă, puternic susținută. O analiză la rece este greu de făcut, dată fiind polarizarea dezbaterii. Care ar fi, din punct de vedere tehnic, plusurile și minusurile candidatului aruncat de PNL în cursa pentru cel mai important obiectiv de la locale? Cum poate fi evaluată prima sa dezbatere televizată importantă, la Sinteza Zilei?
Înainte de a răspunde, trebuie amintit contextul în care a fost lansată candidatura. PNL nu a venit cu o inovație. În 2014, partidul se afla într-o situație asemănătoare. Nu aveau un candidat puternic, acceptat de electoratele fostului PNL și fostului PDL. Klaus Iohannis era văzut ca un independent, nu un om de partid. Soluția a fost una câștigătoare. În aprilie 2016, PNL este pe un trend descendent, electoratul anti-PSD este disputat cu Nicușor Dan, Băsescu, Tăriceanu, Macovei și alți independenți, iar turul doi nu există. Liberalii au nevoie de un candidat care să poată strânge 10 puncte peste scorul partidului. De unde?
”Bătaie” pentru publicul vizat de Băsescu
Deși nu este imposibil, pare greu de crezut că se mai pot întoarce voturi din bazinul PMP sau USB. În schimb, jumătate dintre alegători nu s-au decis și ar putea fi captați în campanie. Ce nișă electorală rămăsese neacoperită?
Oricât de mult resping elitele culturale ideea, realitatea este că Dan Diaconescu și Vadim Tudor au reușit scoruri cu două cifre în București. Traian Băsescu se bate, cu pragmatismul său binecunoscut pentru acest electorat (vezi atacurile la proiectul moscheii). Având, însă, un pasiv politic de care nu poate fi vorba în cazul lui Munteanu. Reacția publicului în cazul Brădet, de exemplu, arată un puternic filon naționalist. Inclusiv în new media, unde teoriile conspirației, anticorporatismul și mitizarea istoriei sunt la putere.
Contestarea vehementă în online și la unele posturi de televiziune, abia că semnalează publicului potențial apariția unui candidat cu profilul amintit. În acest sens, măsurătorile vor spune repede dacă mutarea PNL a fost una de succes. Sau dacă este o greșeală, așa cum susțin criticii care prezic că va pune pe fugă alegători PNL, fără să aducă voturi de la nehotărâți.
Candidatul Marian Munteanu, la Tv
Apariția lui Marian Munteanu, la Antena 3, a avut plusuri și minusuri. Candidatul are stăpânire de sine, s-a mișcat dezinvolt în platou, ba chiar a făcut câteva gesturi pe care nu le prea fac politicieni cu experiență. Când a dat noroc cu realizatorul, nu s-a limitat la o simplă mișcare protocolară, ci i-a ținut mâna strâns lui Gâdea, mult peste durata obișnuită a unui salut. Astfel, gestul a fost observat, iar imaginea candidatului s-a asociat cu cea a unei vedete ce are în spate un public consistent. Mai mult, a cerut voie să salute și invitații: o nouă strângere de mână cu un influencer important, Mugur Ciuvică.
Discurs predominant emoțional
Spre deosebire de limbajul de lemn și tehnicalitățile cu care sufocă audiența liderii PNL, Munteanu a avut un discurs predominant emoțional. În relația lui Oprescu cu alegătorii această abordare a funcționat. Evident că sunt necesare și mesaje care să transmită ”competență”, dar campania nici nu a început, este timp suficient.
În schimb apelul la emoții este important, odată ce principalul adversar al lui Munteanu este o femeie.
La fel, invocarea credinței, apelul la valorile creștine. Iertarea adversarilor din 1990 îl ferește de o confruntare cu publicul care ar avea încă nostalgii feseniste (în epocă, peste 70 de procente erau adversari ai lui Munteanu). Imaginile din balcon sau de pe patul de spital sunt suficiente ca să mobilizeze electoratul anti-Iliescu, fără să aibă nevoie de o angajare personală în confruntări.
Puncte slabe
Ca puncte slabe aș nota în primul rând bâlbâiala legată de candidatură, care toarnă gaz peste focul teoriilor conspirației. Lipsa de experiență în administrație nu este un atu. Reacția mediilor universitare la acuzațiile ce i se aduc ar putea cântări greu, în zona electoratului PNL. Aceste acuzații, lansate din partea Dreaptă îl vulnerabilizează: a fost nevoit să înceapă campania cu explicații, iar cine se scuză, pentru publicul ostil sau indiferent, se acuză. PNL nu îl ajută prea mult. O replică stufoasă, din care nu se poate reține mai nimic, la acuzațiile de antisemitism... Câteva contraatacuri la adresa lui Nicușor Dan, aluzive și confuze, cum este în general discursul liderilor PNL...
În concluzie, cred că Darie Cristea are dreptate: ”candidatura lui Marian Munteanu este genul de opțiune care fie relansează cursa pentru București, fie se demontează foarte repede”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News