Lucrările absolvenților de clasa a XII-a vor fi corectate în alt județ decât în acela în care se susține examenul de bacalaureat 2015. Dacă unii profesori nu văd nimic rău în această decizie a Ministerului Educației, alți dascăli nu înțeleg de ce lucrările sunt "plimbate" în alt județ.
Mariana Badea, profesoară de Limba și literatura română, a vorbit, contactată de DC News, despre această măsură.
"În ceea ce priveşte corectarea lucrărilor în alt judeţ, nu mi se pare nicio dramă şi nicio jignire aduse profesorilor corectori, aşa cum se mai vorbeşte. Nu este un afront, pentru că profesorii-corectori sunt aceiaşi, lucrările sunt ale elevilor, doar că provin din altă zonă geografică.
În al doilea rând, cred că este un schimb de experienţă inedit şi fiecare profesor are prilejul să cunoască nuanţele pregătirii altor elevi sau modalităţile de abordare a subiectelor, aspecte pe care nu au avut prilejul să le remarce până acum. Nu sunt la curent cu măsurile luate de oficialităţi şi nu ştiu cum se rezolvă, de pildă, situaţia în care s-ar pierde o lucrare. Pe de altă parte, o lucrare se poate rătăci şi în acelaşi judeţ. A mai fost acest mod de corectare între judeţe şi între sectoarele capitalei. În vremea când bacalaureatul avea probă de oral în mod real şi serios (Nu ca acuma când profesorul care predă la clasă timp de 4 ani află, în sfârşit, „competenţa" elevului la limba română: dacă ştie să citească un text cu intonaţie, dacă pricepe ceva din cele trei-patru alineate şi ce părere are despre... nimic! Temele sunt – clar – de dirigenţie!), mergeam în comisiile altui sector.
Consider că măsura aceasta înlătură comentariile clevetitoare despre nereguli şi favoruri, precum şi bănuielile de empatie ce s-ar putea manifesta în corectarea subiectelor. În concluzie, nu mi se pare o „măsură nebunească" decât din punct de vedere al neprevăzutului", a spus Mariana Badea pentru DC News.
Marius Nistor: Măsură nebunească
O parte a sindicatelor se tem de un eventual haos care va fi creat de punerea în practică a acestei măsuri.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicale din Educație "Spiru Haret", a spus că măsura este prea puțin gândită: "Avem camere de supraveghere video, avem și monitorizare audio și acum venim cu măsura aceasta nebunească. De ce?".
Potrivit lui Marius Nistor, pentru că responsabilitatea este foarte mare, Ministerul ar fi adunat cu arcanul profesorii supraveghetori și pe cei corectori: "Dacă se întâmplă ceva cu mașina care transportă lucrările elevilor? Dacă se pierde una singură, ai nenorocit un copil. Cine își asumă răspunderea? Plus că și sumele plătite de Minister profesorilor sunt mici în comparație cu efortul comisiilor de corectare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu