Mariana Badea, profesoară de Limba și literatura română, a atras atenția asupra unei greșeli pe care multe persoane o fac; de exemplu formularea "doamna educator".
„Directorul Hexi-Pharma a fost arestată la domiciliu!" transmiteau cu emfază toate prompteristele de la toate televiziunile! Ba, chiar au titrat această aberație! La prima vedere, nici nu-ți dădeai seama ce e greșit: „directorul" sau „ arestată"!
[citeste si]
În opinia mea, forma aceasta de masculin folosită pentru o femeie confirmă principala trăsătură a românului: SNOBISMUL! Nu mai reacționează nimeni, deoarece chiar profesorii rostesc cu emfază: doamna director/ doamna inspector/ doamna profesor etc. După acest model, ar trebui să spunem și „doamna învățător", „doamna secretar" sau, de ce nu, „doamna croitor" , „doamna muncitor" sau „doamna pianist" etc. ? În Franța, Canada, Anglia, s-au format noi cuvinte la genul feminin pentru a denumi profesii practicate de femei, dacă forma respectivă nu exista. Noi le desființăm și pe cele existente!!
Există:
*substantive heteronime, la care genul masculin are formă total diferită de genul feminin: bărbat – femeie, băiat – fată, oaie – berbec, cocoș – găină;
*substantive epicene, care au aceeași formă pentru a indica ambele sexe și reprezintă, în general, nume de animale (veveriță, elefant, fluture), dar sunt și substantive epicene care numesc profesii: pilot, chirurg, procuror.
*substantive mobile: formează femininul de la masculin (director-directoare, profesor-profesoară) sau masculinul de la feminin (vulpe-vulpoi, rață-rățoi)", a scris profesoara pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu