EXCLUSIV  Marii câștigători după 9 iunie 2024. Strategia pentru prezidențiale: Cine începe "en fanfare" drumul către Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Începe startul pentru prezidențiale 2024!

Am discutat cu jurnalistul Val Vâlcu despre rezultatul alegerilor din 9 iunie 2024 și despre drumul care urmează către Administrația Prezidențială. Cine pornește cu dreptul? Cine pornește cu stângul? Haideți să vedem ce spune ziaristul care a pornit analiza de la Sectorul 1, a trecut pe la pierzători și a ajuns la Cotroceni.

3. Inquam Pho... (tuta-clotilde-_inquam_photos_octav_ganea_01616500.jpg)

La Sectorul 1, prezența la vot a fost foarte mare. Acest lucru ne arată că au fost tensiuni generate de primarul în funcție - Clotilde Armand. Oamenii au așteptat prilejul votului pentru a se descărca. De ce nu a fost o victorie covârșitoare a lui George Tuță? Pentru că au fost foarte mulți candidați care s-au bătut pe ruinele administrației Clotilde Armand. Din acest motiv nu s-a văzut clar câștigătorul. Votul anti-Clotilde Armand a fost disipat în peste cinci candidați, fragilizându-l pe George Tuță care, cu toate acestea, se pare că a câștigat Primăria Sectorului 1, motiv pentru care se confirmă de ce era prezență mare la vot: lumea, nemulțumită, se ducea să-i tragă preșul de sub picioare lui Clotilde Armand.

Votul tinerilor

Se prezumă că tinerii votează anti-sistem, vor ceva nou, care să-i reprezinte. Dacă în urmă cu patru ani, „ceva nou și mai serios” era USR, acum USR nu mai este ceva nou.

Milionul de tineri care a venit pentru prima oară la vot, de această dată, chiar a avut de unde alege. Au fost multe partide anti-sistem care puteau fi votate fie pentru a face o încercare, fie pentru „a te răcori”. De asemenea, a fost și o mare paletă ideologică. Dacă la ultimele alegeri era doar „Jos PSD”, acum au fost multe formațiuni anti-sistem, adică și REPER, și Nicu Ștefănuță, și AUR, și Diana Șoșoacă, precum și diferiți extremiști, naționaliști etc.

Votul anti-sistem s-a risipit și el pe toate canalele, astfel încât PSD a obținut mai mult decât la precedentele alegeri, iar PNL și-a conservat numărul de voturi. Practic, PSD și PNL au ieșit câștigători, ceea ce este o bună performanță, ținând cont că se află, de doi ani, într-o guvernare de alianță în care ce este bun „facem noi”, ce este rău „fac ceilalți”.

6. Inquam Pho... (ciuca_inquam_photos_octav_ganea_75111200.jpg)

Astfel, conducătorii celor două partide - Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă - intră în forță în campania prezidențială. Nu au probleme de legitimitate și nici probleme de încredere în partid.

2. Inquam Pho... (firea-ciolacu_80255400.jpg)

Potențialele disidențe din PSD au luat drumul Bruxelles-ului. Așadar, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă intră în formă, pe trend pozitiv, la alegerile care contează.

Zile grele pentru Cătălin Drulă, Dacian Cioloș, George Simion și Diana Șoșoacă

Cea mai mare lovitură a primit-o USR, care este la jumătate din procentele de la alegerile precedente pentru Parlamentul European. Și la nivel local a luat puține voturi. Cătălin Drulă, președintele USR, este contestat după rezultatele alegerilor. Sunt probleme clare de legitimitate. Cine va conduce USR spre dezastrul din toamnă după dezastrul din vară?

REPER aproape a dispărut. Mai are câțiva nostalgici care, probabil, se vor refugia - dar nu în munți, ci în ONG-uri. Îi mai ia Dacian Cioloș pe la Bruxelles. În fine, se descurcă. Sau - eventual - REPER dispare definitiv, iar Dacian Cioloș pleacă liniștit la pensie. Trebuie să privim lucrurile și prin perspectiva Renew, partidul lui Emmanuel Macron, care este în picaj.

4. Inquam Pho... (ciolos-inquam_photos_alex-nicodim__56750800.jpg)

Diana Șoșoacă este sub linie. Rămâne la circotecă. Ar fi fost o pată de culoare la Bruxelles, am fi arătat că avem și noi extremiștrii noștri, dar publicul a fost mai înțelept și a trimis-o la culcare, a păstrat-o în zona de divertisment politic. 

8. -imagine fara descriere- (instant_sosoaca_sectia6_08inquam_photos_octav_ganea_61521200.jpg)

AUR a obținut o performanță slabă și a pornit destul de prost către prezidențiale. Să luăm următorul exemplu, apropo de semnăturile false și listele lui Silvestru Șoșoacă: Dacă George Simion va începe cu lucruri de genul: „nu eram eu la telefon, era asistentul”, „de vină sunt alții”, „asistentul a sunat de pe telefonul meu”, „nu știu cine a făcut și a dres”, adică dacă va începe cu manevre tipice demnitarului care vrea să-și salveze pielea aruncând vina pe asistentul său, va fi doar un politician care face mișmașuri și nu și le asumă bărbătește. Dacă și le asumă, se poate ajunge la o potențială condamnare cu suspendare, iar dacă nu și le asumă, își strică imaginea. Cum o dai, nu este bine pentru George Simion în drumul spre prezidențiale. Nu i-a folosit la nimic victimizarea cu Parchetul. 

7. Inquam Pho... (simion--acuzat-de-fals-in-semnaturi--chirieac-daca-ancheta-nu-este-foarte-solida--victimizarea-ii-va-mobiliza-foarte-mult-electoratul_78026600.jpg)

Paradoxul românesc

După ce au fost la guvernare și au erodat, după ce s-a terminat scrutinul și au apărut rezultatele, avem paradoxul românesc - PSD a crescut, iar PNL a rămas pe loc, dar nu a scăzut.

De asemenea, se pare că românii au înțeles ideea de stabilitate și faptul că suntem într-o situație specială, cu un război la graniță.

Ce urmează? PSD și PNL să pregătească strategia pentru prezidențiale, iar opoziția să vadă ce face pe mai departe.

5. Inquam Pho... (ciolacu_87739700.jpg)

SURSA FOTO: INQUAM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel