Marii giganți tehnologici, la dispoziția lui Trump. Google a donat 1 milion de dolari pentru inaugurarea președintelui american

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Google a anunțat o donație de 1 milion de dolari către fondul de inaugurare al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, alăturându-se altor companii mari din sectorul tehnologic într-un efort de a cultiva relații mai bune cu viitoarea administrație.

„Google este încântat să sprijine inaugurarea din 2025, oferind un livestream pe YouTube și un link direct pe pagina noastră principală. De asemenea, contribuim la comitetul inaugural”, a declarat Karan Bhatia, director global pentru relații guvernamentale și politici publice la Google, într-un comunicat redat de CNBC.

Donația Google nu este singulară. Companii precum OpenAI, condusă de Sam Altman, precum și Meta au avut contribuții similare, fiecare oferind câte 1 milion de dolari. De asemenea, Amazon și CEO-ul Apple, Tim Cook, s-au numărat printre donatori.

Comitetele inaugurale din SUA, responsabile de organizarea ceremoniilor, paradei și balurilor oficiale, pot primi donații nelimitate de la indivizi, corporații sau grupuri de interese, în contrast cu contribuțiile directe către campaniile electorale, care sunt strict reglementate.

Un purtător de cuvânt al Google a precizat că astfel de donații și inițiative, precum livestream-ul pe YouTube și promovarea pe pagina principală, sunt în concordanță cu abordările anterioare ale companiei în sprijinul evenimentelor inaugurale.

De-a lungul anilor, Trump a criticat frecvent sectorul tehnologic, acuzând companiile mari de suprimarea concurenței și de utilizarea puterii lor de piață în moduri care afectează drepturile cetățenilor și ale afacerilor mici. „Big Tech a scăpat de sub control ani de zile, suprimând competiţia în cel mai inovator sector şi folosindu-şi puterea de piaţă pentru a încălca drepturile multor americani, dar şi ale companiilor mici”, a scris Trump pe 4 decembrie pe Truth Social.

Criticile lui Trump vin pe fondul unor decizii juridice nefavorabile pentru Google. În august, un judecător federal a constatat că Google a deținut ilegal un monopol pe piața căutărilor și a publicității text. De asemenea, un al doilea caz antitrust legat de afacerile de publicitate ale companiei este în curs de soluționare.

Pentru a ameliora relațiile, CEO-ul Google, Sundar Pichai, și fostul președinte al Alphabet, Sergey Brin, s-au întâlnit cu Trump după alegeri. În plus, Pichai l-a felicitat public pe președintele ales pentru „victoria decisivă” printr-o postare pe platforma X.

În paralel cu aceste donații, Meta a anunțat marți modificări semnificative în politica sa de moderare a conținutului. Compania a renunțat la programul de verificare a informațiilor realizat de terți, optând pentru un model de Community Notes, inspirat de platforma X, deținută de Elon Musk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel