Charlotte Figgs, în vârstă de cinci ani, diagnosticată cu sindromul Dravet şi epilepsie miclonică infantilă s-a vindecat după ce părinţii ei au decis să renunţe la medicina tradiţională şi să încerce metodele alternative pentru tratarea atacurilor de apoplexie, informează Sandra Young pentru CNN.
Eliza Cristina Cioacă
Sindromul Dravet este o forma rară, severă de epilepsie greu de tratat. Greu de tratat înseamnă că crizele nu pot fi controlate de medicație. Primele atacuri ale sindromul Dravet, apar de obicei în jurul vârstei de un an. În al doilea ande viaţă apar crizele mioclonice sau spasme musculare involuntare, convulsii care ţin mai mult de 30 de minute sau vin în grupuri, una după alta.
Charllote a experimentat diferite tratamente care nu au dat niciun rezultat de durată. De la medicamente experimentale anti-spasm folosite pe câini, la barbiturice și benzodiazepine - medicamente ce creează dependenţă, la o dietă ketogenică frecvent utilizată pentru a trata epilepsia, care este bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi. Dieta specială forțează organismul să formeze cetone suplimentare, substanțe chimice naturale care suprimă convulsiile şi este recomandată în special pentru pacienții cu epilepsie care nu răspund la tratament.
Tulpina de canabis a fost modificată genetic
Dieta a ajutat la controlarea convulsiilor, dar a avut o mulțime de efecte secundare. Charllote a suferit de pierderi masive de masă osoasă. Funcţiile sistemul ei imunitar au scăzut dramatic. Și noi probleme de comportament au început să apară. În plus, la doi ani după începerea dietei, convulsiile au început să reapară. De asemenea, funcţiile ei congnitive s-au micşorat drastic.
Tatăl fetei a găsit un video online cu un băiat din California, a cărui sindrom Dravet a fost tratat cu succes cu canabis. Tulpina a fost modificată genetic pentru a avea un conținut cât mai scăzut de tetrahidrocanabinol, sau THC și unul cât mai ridicat de cannabidiol, sau CBD, care are proprietăți medicinale. Oamenii de știință cred că CBD liniștește activitatea electrică și chimică excesivă la nivelul creierului, care provoacă convulsii.
Tratamentul cu marijuana a funcționat pentru acest băiat, părinții acestuia observând o reducere majoră a crizelor de epilepsie.
La momentul respectiv, Charlotte își pierduse capacitatea de a merge, a vorbi și a mânca. Ea avea, în medie, în jur de 300 de crize tonico-clonice pe săptămână. Inima ei a intrat în stop cardio-respirator de nenumărate ori. Când asta se întâmpla la domiciliu, mama fetei îi aplica resuscitare cardiopulmonară până când o ambulanță sosea. Medicii au sugerat chiar punerea fetei într-o comă indusă medical pentru a-i oferi corpului ei mic, obosit o perioadă odihnă.
Părinţii ei au fost repede fără opțiuni şi atunci s-au hotărât să renunţe tratamentele medicale tradiţionale şi să apeleze la medicina alternativă.
Există opt condiții medicale pentru care pacientii pot consuma canabis (în Statele Unite canabisul este acceptat ca plantă medicinală în diferite state - n.r.) - cancer, glaucom, HIV / SIDA, spasme musculare, convulsii, dureri severe, greață severă și caşexie sau pierdere în greutate dramatică și atrofie musculară.
Dar găsirea a doi medici dispuși să semneze un card de marijuana medicinală pentru Charlotte a fost o faptă ușoară. Ea era cel mai tânăr pacient care a aplicat pentru un astfel de card.
Oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin efectele pe care le are utilizarea marijuanei de către copii pe termen lung. Studiile care arată efecte negative, cum ar fi diminuarea funcțiilor pulmonare sau riscuri crescute pentru un atac de cord s-au făcut mai ales la fumătorii adulți de marijuana.
Dr. Margaret Gedde a fost de acord să se întâlnească cu familia. "(Charlotte) a fost aproape de moarte de atât de multe ori, ea a avut atât de multe leziuni pe creier în urma convulsiilor și, probabil, a medicamentelor farmaceutice," a spus Gedde. "Când puneți riscurile potențiale ale canabisului în acest context, este o decizie foarte ușoară."
Al doilea medic care a semnat acordul pentru ca Charlotte să primească un card pentru marijuana medicinală a fost Alan Shackelford, un medic instruit la Harvard, care a avut un număr de pacienți tratați cu marijuana medicinală în grija lui. El nu era familiarizat cu Dravet și din cauza vârstei lui Charlotte a avut rezerve serioase.
"(Dar) au epuizat toate opțiunile ei de tratament", a spus Shackelford. "Nu mai existau într-adevăr alte măsuri pe care să le încerce dincolo de ceea ce au făcuseră sau încercaseră deja. - Cu excepția canabisului." Mama a găsit un dispensar în Denver, care a avut o cantitate mică de un tip de marijuana numit R4, declarat a fi redus în THC și concentrat în CBD. Ea a plătit aproximativ 800 de dolari pentru două uncii - tot ce era disponibil - și a rugat un prieten să o ajute să extragă uleiul. Uleiul a fost după aceea testat la un laborator și Charlotte a început tratamentul cu o doză mică.Rezultatele au fost uimitoare. După acel prim tratament, crizele Charlottei s-au oprit pentru o săptămână. Dupa prima oră în care fata nu a mai prezentat simptome, părinții ei au crezut că e doar o coincidență. Dar ele nu au mai reapărut timp de o săptămână.
Charllote are acum 6 ani și nu mai prezintă decât 2-3 crize epileptice pe lună, acelea de obicei în timpul somnului. A început să vorbească din nou, să se miște, să alerge. Creierul ei începe să îți reia activitatea normală și să refacă toate conexiunile distruse din ultimii ani.
Aici puteți găsi întreaga ei poveste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu