După o discuție despre criza citostaticelor din România, la Realitatea PLUS, jurnalistul Val Vâlcu a punctat câteva idei privind politica de prețuri și PNRR.
Jurnalistul Val Vâlcu a declarat, invitat fiind la emisiunea 'Culisele statului paralel' de la Realitatea PLUS, moderată de Anca Alexandrescu, că 'politica de prețuri trebuie schimbată mâine.'
'Deci soluția e la Ministerul Sănătății, cu alte cuvinte.', a spus Anca Alexandrescu.
Val Vâlcu a adăugat apoi că 'în principal la Guvern și la majoritatea parlamentarilor din spate.'
În continuare, jurnalistul Val Vâlcu a spus că 'Germania are 10% din PIB pentru Sănătate și trei miliarde de euro vin din studii clinice. Asta înseamnă medicamente de ultimă oră accesibile gratuit pentru pacienții înscriși. România este în urma Bulgariei, cu 20 de milioane de euro', precizând ulterior că 'nu numai gratuite, ci și cu toate analizele plătite de multinaționalele mult hulite. Deci, Bulgaria e la jumătate, ca populație, și ne depășește cu 20 de milioane de euro la studii clinice.'
'Am plecat în criza pandemică pe ideea ca Europa să-și producă singură măști, vaccin și celelalte. Se importă din China măști.', a mai explicat jurnalistul.
'Unde este lupta cu antibiorezistența? O să murim din cauza din cauza unor bacterii banale, care se tratau până ieri, alaltăieri, dar care devin rezistente. Unde este, în PNRR, producția de vaccinuri? Să ai în țară o făbricuță! Unde sunt prevăzute? Sunt numai abureli în PNRR!', a spus Val Vâlcu.
Cât despre 'teoria manageristă', jurnalistul a amintit că se spune 'Domle, dacă ar fi un management mai bun, am face.'
Totuși, el a atras atenția asupra câtorva aspecte: 'Cum evaluezi managementul? Cum îl crești? Trebuie să știi cum este. Ce unitate de măsură folosești? În concluzie, PNRR nu are nimic prevăzut pe ce discutăm acum.'
'Trebuie să renunțăm la populism că ne mințim singuri că avem lucruri ieftine. Cum era pe vremea lui Ceaușescu! Era uleiul mai ieftin, dar nu se găsea. Erau nu știu ce produse, dar erau raționalizări.', a încheiat Val Vâlcu, la Realitatea PLUS.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declara într-o conferinţă de presă, în luna aprilie, că nu există un deficit de medicamente oncologice. Totuși, cu o săptămână anterior declarației sale, Ministerul Sănătăţii anunţa că există discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer, această situaţie datorându-se "unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent". (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci