EXCLUSIV  Marile proiecte de îndiguire. Stângă (PNL): Suntem oarecum presați de termenele din PNRR

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Deputatul liberal George Stângă a explicat care sunt prioritățile autorităților privind marile proiecte de îndiguire.

George Stângă, deputat și președinte PNL Galați, a vorbit despre marile proiecte de îndiguire:

„Vă refereați la fondurile alocate îndiguirilor și într-adevăr sunt necesare în multe zone unde vine apa de pe versanți și face prăpăd. Pe de altă parte, nici nu aș vrea să tragem Dunărea la conductă, așa cum s-a întâmplat în vremea lui Ceaușescu, să faci un jgheab de-a lungul Dunării. Mă gândesc la renaturări, pentru dacă aveați între Galați și Tulcea mica deltă, care era o zonă superbă, aceasta a fost îndiguită chiar în 1989 și au redat-o agriculturii, adică mai nimic. Niște hectare de porumb și rapiță în loc să fie o mirifică deltă cu beneficii în piscicultură, turism și așa mai departe. Nu cred că va mai fi posibilă reîntoarcerea la natură în aceste zone“, a explicat Val Vâlcu.

„Este un proiect amplu cel despre care vorbiți dumneavoastră, un proiect major, și cu siguranță că pentru a lua o decizie politică pe un asemenea proiect trebuie să existe un consens în coaliție, adică partea parlamentară să sprijine gândirea guvernamentală astfel încât el să producă efecte. Trebuie să ne gândim, nu știu dacă a fost luat în calcul, pentru că eu nu am auzit nicio discuție pe această temă până acum în Parlament sau la nivel guvernamental, deoarece acum suntem oarecum presați de termene pe partea de PNRR, sunt niște bani sigur care vin și vrem să asigurăm toate mijloacele legale necesare pentru ca acești bani să nu se piardă.

De la începutul anului viitor, atunci când toate lucrurile vor intra pe cursul normal, cred că putem să ne gândim cu celeritate și asupra unor proiecte majore de dezvoltare a României așa cum ați menționat și dumneavoastră“, a replicate deputatul liberal George Stângă, la emisiunea „La Sud prin Sud Est“, la DC News și Lider FM.

Youtube video image

Statul îi transformă pe români din consumatori în prosumatori... dar nu pe toţi. "Chichiţa" din lege care "nu este atât de simplă ca la prima vedere"

Românii care vor independenţă energetică pot accesa fonduri europene pentru montarea de panouri solare. Problema este că nu toţi românii au acces la acest program al Administraţiei Fondului de Mediu, din cauza unei "chichiţe" legislative. Ce modificări urmează să fie aduse legii, dar mai ales când, aflaţi în rândurile următoare. 

"Am observat că războiul din Ucraina a dus la o creştere accelerată a preţurilor pe partea de energie, mă refer la curentul electric şi gaze. Dacă partea de gaze o rezolvăm într-o proporţie destul de mare odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, rămânem cu partea de curent electric. Aici, gândirea statului român este să acţioneze într-un timp cât mai scurt, astfel încât efectele negative care se resimt asupra economiei româneşti să fie stopate cât mai rapid. Primul pas este deschiderea prin Administraţia Fondului de Mediu a unei surse de finanţare de 25.000 lei, cofinanţare 5000 lei din partea beneficiarului, prin care vrem să transformăm mare parte din români în prosumatori.

Să aibă posibilitatea să producă energie electrică, surplusul să îl dea în sistem şi să îl consume în perioada nopţii când nu mai avem producţie efectivă pe panourile solare. La sfârşitul fiecărui an, se va face o analiză pentru a vedea cât a produs efectiv cetăţeanul respectiv, cât a consumat, şi unde sunt diferenţe de bani se va compensa dintr-o parte sau cealaltă. Avem două modalităţi de depunere a acestor dosare. A fost deja o primă sesiune, care s-a încheiat la finalul anului trecut. Cei care îşi doresc să beneficieze de aceşti bani au fost nevoiţi să depună proiectele direct la AFM, ceea ce a dus la o supraîncărcare a angajaţilor pe care îi avem acolo, deoarece avem un număr foarte mare de dosare. 

Am trecut la faza a doua, care se va deschide în perioada următoare, şi ne dorim ca firmele autorizate pentru a efectua aceste lucrări, să aibă posibilitatea de a primi astfel de dosare, să le analizeze şi apoi să depună la AFM doar dosarele care îndeplinesc toate condiţiile. Luăm, astfel, presiunea de pe angajaţii AFM şi dăm posibilitatea ca dosarele în curs de evaluare să fie evaluate într-o perioadă mai scurtă de timp", a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. în cadrul emisiunii "La Sud prin Sud Est", de la DC News TV şi Lider FM (citește continuarea AICI).  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel