Nicole Ciucă a spus, în cadrul evenimentului „România Digitală - România Liberală”, că formarea de competenţe digitale, la toate nivelurile societăţii, este vitală pentru a ne asigura că serviciile digitale vor fi accesate de mulţi români.
„România Digitală - România Liberală este un concept care transmite un mesaj ferm al PNL: transformarea digitală este parte esenţială din modernizarea României. Guvernările liberale, de-a lungul istoriei, şi-au asumat întotdeauna reforme curajoase şi misiunea de a moderniza societatea şi economia României, îndeosebi în momentele grele. Astăzi, în faţa multiplelor crize regionale şi globale, trebuie să fructificăm oportunitatea de a face saltul în dezvoltare pe care îl aşteaptă de altfel toţi românii”, a spus premierul Nicolae Ciucă într-un discurs susținut în cursul zilei de joi.
„Lumea se schimbă cu rapiditate, revoluţia digitală şi noile tehnologii înseamnă şansa omenirii de a găsi soluţii la marile provocări cu care ne confruntăm cu toţii, de la pandemie, la criza energetică, şi războiul de la graniţele noastre. Prin minţile strălucite cu care este binecuvântată, România trebuie să contribuie la aceste progrese. Mai mult, transformarea digitală şi noile tehologii ne oferă şansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm, încă, faţă de Uniunea Europeană şi ţările care au înţeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o şansă către viitoarele generaţii, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societăţii şi să aibă continuitate pe termen lung”, a subliniat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
„Dacă în pandemie ne-am dat seama cu toţii de utilitatea soluţiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanţa strategică a securităţii cibernetice. Iar acum avem instrumentele şi fondurile necesare pentru România digital, pe dimensiuni cheie: servicii publice digitale, competenţe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc şi conectivitatea prin reţelele de mare viteză”, a explicat Nicolae Ciucă.
„Aceste priorităţi strategice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul României le are în lucru. Ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect major care va schimba complet paradigma serviciilor publice din România, prin asigurarea interoperabilităţii şi securităţii datelor românilor. Este timpul ca statul să circule date, nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituţiile sale. În acelaşi timp, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viaţă, de la obţinerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul”, a mai explicat Nicolae Ciucă.
„La nivelul Ministerului Educaţiei se lucrează la proiecte care să asigure competenţe digitale în sistemul de învăţământ şi în PNRR avem un proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori şi cetăţeni din comunităţile rurale, vor dobândi abilităţi digitale prin intermediul a peste 1.000 de biblioteci ce vor fi transformate în hub-uri digitale”, a spus Nicolae Ciucă.
În PNRR, doar în componenta 7 privind Transformarea digitală sunt alocate 1,9 miliarde de euro, la care se adaugă și alte sume incluse în diverși piloni.
- cloud-ul guvernamental (561 mil euro),
- digitalizarea sistemului judiciar (alocare 162,31 mil. euro),
- cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată (alocare 200 mil. euro),
- transformarea digitală și adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administrația publică (alocare 21,90 mil. euro),
- scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (alocare 37 mil. euro).
- Servicii publice digitale - cloud-ul guvernamental, interoperabilitatea, evenimente de viata, hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul.
- Formarea de competențe digitale - în parteneriat cu ministrul Educației, mediul privat și societatea civilă; proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori și cetățeni din comunitățile rurale, vor dobândi abilități digitale prin intermediul a peste 1000 de biblioteci, ce vor fi transformate în hub-uri digitale.
- Digitalizarea IMM-urilor. Sprijin din PNRR - 350 de milioane euro pentru a face afacerile românești mai digitalizate și deci mai competitive. E vorba de granturi de până la 100.000 euro pentru fiecare IMM, precizează PNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News