Franța, Germania și Italia se alătură Marii Britanii și se implică într-o instituție financiară înființată de China, Banca Asiatică de Infrastructură și Investiții (AIIB), deși americanii au exprimat îngrijorări în legătură cu asemenea decizii.
UPDATE: Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a confirmat marți că Germania este unul dintre membrii fondatori ai băncii de investiții susținută de China, potrivit Reuters.
Se pare că și Australia, un alt partener al SUA, urmează să-și reconsidere poziția față de banca de 50 de miliarde de dolari a chinezilor, considerată o rivală a Băncii Mondiale, potrivit The Daily Telegraph.
Săptămâna trecută, Administrația Obama acuza Marea Britanie de "acomodare constantă" cu Beijingul după ce Londra a deschis drumul spre banca condusă de China.
"Vor fi și momente în care vom avea o altă abordare (față de SUA)", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, referindu-se la decizia de a se alătura ca membru fondator AIIB. "Credem că este în interesul național al Marii Britanii".
"Consolidarea legăturilor între economia britanică și cea asiatică pentru a oferi companiilor noastre cea mai bună oportunitate de muncă și investiții în piețele cu cel mai alert nivel de creștere este o parte cheie a programului nostru economic pe termen lung", a declarat recent și ministru de Finanțe al Marii Britanii, George Osborne.
"Participarea la AIIB în stadiul incipient va crea o oportunitate fără rival pentru Marea Britanie și Asia de a investi și crește împreună", a adăugat el.
Reacția Washingtonului trădează îngrijorarea cu privire la eforturile Chinei de a consturi o nouă generați de bănci internaționale de dezvoltare care ar putea reprezenta o provocare pentru instituțiile globale cu sediul la Washington. SUA au făcut lobby pe lângă alți aliați să nu se alăture AIIB.
Beijingul nutrește suspiciuni mai vechi legate de influența pe care SUA o proiectează la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Totodată, China crede că SUA și Japonia au un control prea larg asupra Băncii Asiatice de Dezvoltare cu sediul la Manila. Pe lângă AIIB, China este pilonul băncii de dezoltare Brics și promovează Fondul Drumului Mătăsii, în valoare de 40 de miliarde de dolari, menit să ajute la integrarea economică cu Asia Centrală.
Agenția de presă de stat a Chinei, Xinhua, critică Administrația Obama pentru că încearcă să-și țină departe aliații de noua bancă de investiții a chinezilor. "SUA s-au lansat din nou într-o isterie paranoică când au manifestat scepticism față de crearea de către China a Băncii Asiatice de Infrastructură și Investiții", scris Xinhua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News