Marina Ovsianikova, jurnalista care a protestat împotriva războiului cu o pancartă afişată în prime-time-ul televiziunii ruse de stat, a scăpat doar cu o amendă, deşi risca ani grei de închisoare. Se pare că intervenţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ar fi fost decisivă.
Timp de câteva secunde, protestul Marinei Ovsianikova a ajuns în casele tuturor ruşilor. Ulterior, aceasta a fost reţinută şi dusă la o secţie de poliţie din interiorul studioului de televiziune, înainte de a fi mutată într-un departament al poliţiei secrete din Muzeul Realizărilor Economiei Naţionale, sau VDNKh, unde a fost ţinută timp de 14 ore.
După o noapte întreagă de interogatorii, poliţistul care se ocupa de ea a dat primele semne de calm. "Hai să bem o ceaşcă de ceai, să mâncăm ceva. Tuturor ne este foame", a declarat Ovsianikova.
"Mă căutau jurnalişti, avocaţi. Toţi mă căutau la secţia de la televiziune, una mare. Dar nimeni nu ştia că la Muzeu este un departament al poliţiei. Niciun jurnalist nu ştie despre el, e secret. O secţie mică de poliţie, acolo m-au dus. Nu erau, totuşi, temniţele de la Lubyanka, nu au fost cătuşe, nu m-au torturat", a mai spus ea, făcând referire la temutul sediu central al FSB.
"Totuşi, nu m-au lăsat singură niciun moment. Dacă cineva ieşea din cameră, o altă persoană intra şi stătea cu mine. Nu ştiam cum decurge treaba, nu am fost niciodată interogată, aşa că i-am întrebat de ce mă urmăresc şi la baie", a mai declarat jurnalista, conform Politico.
Pe măsură ce era interogată, Marina putea auzi cum sună telefoanele interogatorilor, dar şi că primeau ordine de la superiori.
"Situaţia se schimba constant. Interogatorii îmi spuneau că nu vor fi acuzaţii administrative, ci penale, că voi merge la închisoare. Urmăreau să vadă ce reacţie am, dar şi cum reacţionează comunitatea internaţională", a mai precizat aceasta.
Primul moment important a fost mesajul de mulţumire lansat de preşedintele Ucrainei, Zelenski. Acesta a spus că este recunoscător "doamnei care a intrat în studioul Canalului 1 cu un poster anti-război".
Al doilea moment, şi cel care s-a dovedit până la urmă salvator, a fost cel în care a intervenit Emmanuel Macron, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la locaţia în care se află Marina Ovsianikova.
Imediat ce Macron a făcut declaraţiile, unul dintre interogatori a primit instrucţiuni să impună acuzaţii administrative, care duc la o sentinţă de cel mult 10 zile de detenţie, nicidecum 15 ani, cum ar fi rezultat din acuzaţiile penale.
"Am putut auzi o parte din conversaţie. Am înţeles că primeau telefoane de la superiori şi li se dădeau întrebări suplimentare. Li se spunea ce să mă întrebe. Iar la un moment dat un investigator chiar a glumit spunând că mă caută Macron, că ceva se va schimba. Este posibil ca reacţia rapidă a lui Macron şi oferta sa de azil politic să mă fi salvat de acuzaţii penale", a mai precizat Ovsianikova, conform sursei citate.
Amendată cu 30.000 de ruble şi scăpată de cei 15 ani de închisoare, reputaţia Marinei Ovsianikova a avut de suferit în Rusia. Astfel, ruşii se întreabă acum dacă aceasta este doar un disident rus sau un spion.
"Kremlinul este inteligent. Au gândit totul, au o strategie bună. Fac tot posibilul să îmi discrediteze acţiunea, să mă umilească, să mă denigreze, să arunce cu noroi în mine. În Rusia, se spune despre mine că sunt spion, că sunt o trădătoare. Pentru a-i face pe ucraineni să se îndoiască de mine, au lansat zvonuri că aş fi agent FSB. Sunt urâtă de ambele părţi acum. Pentru Kremlin, e de mare ajutor asta. Cred că îşi freacă mâinile de bucurie acum, gândindu-se ce treabă bună au făcut", a mai punctat jurnalista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci