Marina SUA contestă revendicările chineze în Marea Chinei de Sud pentru a doua oară într-o săptămână

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

O navă de război a marinei americane a contestat sâmbătă pretențiile chineze privind insulele disputate din Marea Chinei de Sud, a declarat Flota a 7-a americană într-un comunicat, a doua operațiune de acest gen în această săptămână.

Distrugatorul cu rachete ghidate USS Benfold a navigat în apropiere de Insulele Spratly, cunoscute sub numele de Insulele Nansha din China, în sud-estul Mării Chinei de Sud, într-o așa-numită ”operațiune pentru libertatea navigației” (FONOP), se arată în comunicatul Flotei a 7-a potrivit CNN.

Operațiunea marinei americane din lanțul de insule în care China a construit foritificări militare pe insulele create de om a contestat ”restricțiile de trecere nevinovată impuse de Republica Populară Chineză (RPC), Vietnam și Taiwan”, se arată în comunicat.

”În încălcarea dreptului internațional, RPC, Vietnam și Taiwan pretind să solicite fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze într-o „trecere inocentă” prin marea teritorială a caracteristicii relevante”, a adăugat acesta.

”Marea teritorială” se referă la apele pe o rază de 12 mile marine de coasta unei națiuni, așa cum este recunoscut de dreptul internațional.

Filipine, Malaezia și Brunei pretind, de asemenea, suveranitatea asupra unor părți din Insulele Spratly, dar declarația marinei americane nu a spus că nava sa de război contesta niciuna dintre pretențiile lor.

Operațiunea de sâmbătă a fost a patra FONOP care contestă pretențiile chineze în acest an și a doua astfel de operațiune pentru Benfold în ultimele patru zile, potrivit declarațiilor Marinei.

Miercuri, a efectuat aceeași misiune în Insulele Paracel, un lanț din nordul Mării Chinei de Sud, cunoscut sub numele de Insulele Xisha din China, care este revendicat și de Vietnam și Taiwan.

Beijingul a reacționat miercuri furios la Paracels FONOP al Marinei SUA

”Acțiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei, au subminat grav pacea și stabilitatea Mării Chinei de Sud și au încălcat grav legea internațională și normele relațiilor internaționale”, a declarat Tian, ​​colonelul forțelor aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLA).

PLA a declarat miercuri că Marina SUA crește tensiunile în regiune.

”Faptele arată încă o dată că Statele Unite sunt un „fabricator de riscuri în Marea Chinei de Sud” și „perturbatori ai păcii și stabilității regionale””, se arată în declarația PLA.

Dar Washingtonul spune că impunerea unor revendicări maritime excesive de către China și alții ”reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății mărilor, inclusiv a libertăților de navigație și de survol, comerțul liber și comerțul nestingherit și libertatea oportunităților economice”.

VEZI ȘI:

O fregată de rachete chineză a navigat în apropierea Taiwanului

O fregată de rachete chineză a navigat pe lângă coasta ținutului Hualien, la doar 10 mile marine în afara zonei adiacente Taiwanului, potrivit rapoartelor.

O zonă învecinată se află lângă apele teritoriale și este concepută pentru a ajuta autoritățile să combată criminalitatea, deoarece acestea pot lua măsuri împotriva infractorilor care fug din zona teritorială. Limita exterioară a zonei învecinate a Taiwanului se află la 24 de mile marine de liniile de bază de la care se măsoară lățimea mării teritoriale.

Fregata de rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLAN) a navigat de la sud la nord, duminică,10 iulie, trecând la doar 35 de mile marine de portul Hualien, a informat CNA.

Oficialii apărării au spus că atât Marina, cât și Garda de Coastă au urmărit atent mișcările navei de război chineze în timpul trecerii sale în apropiere de Taiwan. Potrivit surselor militare, numărul navelor PLAN care au apărut la est de Taiwan a scăzut la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie din motive necunoscute.

Totuși, luni,11 iulie, un distrugător al Marinei Statelor Unite a navigat de la nord la sud la 45 de mile marine la sud-est de Insula Orhideelor ​​din județul Taitung, a spus armata, conform Taiwan News.

cCitește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel