Marina SUA desfășoară exerciții „neplanificate” cu Taiwanul în vestul Pacificului

Pexels.com
Pexels.com

Exercițiile neanunțate evidențiază cooperarea în creștere dintre Taiwan și Statele Unite în domeniile maritime, dar și măsuri suplimentare pentru a împiedica China să mai desfășoare acțiuni provocatoare.

În contextul tensiunilor crescânde dintre Taiwan și Republica Populară Chineză, înainte de inaugurarea președintelui ales Lai Ching-te în Taiwan, Statele Unite și Taiwan au desfășurat exerciții neanunțate și „neplanificate” în vestul Pacificului, în timpul unor „întâlniri de rutină” între cele două marine în oceanul deschis, potrivit unui raport Reuters care citează surse anonime.

O sursă a spus că au fost implicate „multiple active militare”. O a doua sursă a declarat că exercițiile nu existau oficial și au fost denumite „întâlniri neplanificate pe mare”, indicând un acord tacit în care ambele părți susțin că exercițiile au fost pur și simplu rezultatul unor întâlniri întâmplătoare.


Potrivit Reuters, aceste exerciții neanunțate anterior vin între o serie de exerciții de mare profil, prima dintre acestea incluzând nave de suprafață ale Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei (JMSDF) și ale Marinei Republicii Coreea (ROKN). Aceste nave au participat la un exercițiu trilateral cu Grupul de Luptă USS Theodore Roosevelt la mijlocul lunii aprilie, care s-a concentrat pe interoperabilitate, capacitatea de luptă și pregătire.


Acest exercițiu trilateral s-a încheiat odată cu începutul exercițiilor Balikatan 24 în Filipine. Balikatan 24 a reunit Forțele Armate Filipineze, Forțele Armate ale SUA, Forțele de Apărare Australiene și, pentru prima dată, Marina Franceză. Exercițiile Balikatan din acest an s-au concentrat pe operațiuni de contrabarcare și conștientizarea domeniului maritim, alături de focusul tradițional pe interoperabilitate, capacități expediționare și pregătire.

Între aceste exerciții planificate a avut loc o operațiune mică, dar semnificativă, cu Marina Republicii China (ROCN) și Marina Statelor Unite (USN). Conform raportului, exercițiul a inclus o jumătate de duzină de nave, de la nave de aprovizionare până la fregate. Activitățile au variat de la operațiuni de bază de comunicare și aprovizionare până la operațiuni comune de război antisubmarin (ASW).

„Deși ‘întâlnirile neplanificate’ ale celor două marine au implicat în mare parte exerciții de bază, astfel de exerciții sunt vitale pentru a asigura că cele două armate pot opera împreună în situații de urgență. Cele două marine au practicat, de asemenea, diverse manevre tactice, inclusiv căutarea țintelor subacvatice.”


Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Taiwan (MND), general-maior Sun Li-fang, exercițiile au fost desfășurate în conformitate cu Codul pentru Întâlniri Neplanificate pe Mare (CUES) folosit pentru a gestiona interacțiunile dintre diferitele armate pe mare.

Un scenariu similar sub CUES a avut loc în 2016, când DDG-90 USS Chafee a întâlnit două fregate ROCN - Kang Ding și Cheng Ho - și o navă de sprijin, Panshih, întorcându-se dintr-o călătorie de bunăvoință. Urmând CUES, atât USS Chafee, cât și grupul de suprafață taiwanez au stabilit comunicații pentru a împărtăși informații despre distanță, viteză, direcție și alte informații de navigație pentru a asigura siguranța.

Dezvăluirea acestor exerciții vine la scurt timp după ce șeful Statului Major General taiwanez, amiralul Mei Chia-shu, a fost văzut în Hawaii participând la ceremonia de schimbare a comandamentului US Indo-Pacific Command (USINDOPACOM) fără anunț oficial sau recunoaștere, pe 3 mai 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel