Marine Le Pen: Anexarea Crimeei de către Rusia, legală

Candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, a declarat marți că anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia "nu a fost ilegală", contrar poziției Europei și SUA.

"Eu nu cred absolut deloc că a fost o anexare ilegală: a fost un referendum, iar locuitorii din Crimeea au vrut să se alăture Rusiei", a afirmat lidera Partidului Frontul Național pentru postul de radio RMC și BFM TV.

"Nu văd ce justifică punerea la îndoială a referendumului", a insistat ea. Răspunzând la o întrebare pe această temă, Marine Le Pen și-a exprimat convingerea că, într-adevăr, în opinia sa, Crimeea este parte integrantă a Federației Ruse.

Peninsulă strategică în Marea Neagră, Crimeea a fost anexată în martie 2014 de către Rusia după o intervenție militară, urmată de un referendum și alipirea denunțată ca ilegală de Kiev și Occident.

Această anexare a provocat cele mai puternice tensiuni între Occident și Rusia de la sfârșitul Războiului rece. Drept represalii, SUA și Uniunea Europeană au impus Moscovei un val de sancțiuni economice, încă în vigoare.

Marine Le Pen a pledat între altele pentru stabilirea unor "relații strategice" între Franța și Rusia în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Întrebându-se despre utilitatea NATO după destrămarea Uniunii Sovietice, Marine Le Pen a reiterat că Franța va părăsi "cel puțin comandamentul integrat" al Organizației dacă va fi aleasă la conducerea țării la prezidențialele din mai 2017, întrebându-se totodată asupra unei viitoare "schimbări" posibile la nivelul NATO în urma alegerii lui Donald Trump la președinția SUA, scrie Agerpres.

Înainte de alegerea sa, Donald Trump a sugerat că angajamentul militar al SUA de partea aliaților săi europeni, pentru a răspunde la o eventuală agresiune rusă împotriva vecinilor săi, depinde de creșterea contribuției financiare a acestora.

Siria, eradicarea fundamentaliștilor

Într-un interviu pentru revista lunară Causeur, Marine Le Pen a declarat că, în Siria, rușii "consideră că interesul Rusiei este eradicarea fundamentaliștilor islamiști și că ei se folosesc de metode extrem de brutale, pentru că acestea funcționează întotdeauna bine".

"În concertul națiunilor, toată lumea critică Rusia că face treaba murdară, dar nimeni nu oferă nicio pistă credibilă pentru a elibera Siria de influența fundamentaliștilor islamiști. Ascultați-i pe sirieni și veți vedea că ceea ce își doresc ei este ca (președintele sirian Bashar) al-Assad să câștige războiul împotriva fundamentaliștilor islamiști", susține ea.

În același timp, Marine Le Pen a evocat dificultăți cu finanțarea campaniei sale electorale din cauza refuzului băncilor franceze de a-i oferi credite, ea lansând un apel de ajutor în acest sens la băncile din Rusia și din SUA, relatează TASS. "La ora actuală, aș mai avea nevoie de 6 milioane de euro. Nicio bancă franceză nu este de acord să mă finanțeze pentru desfășurarea campaniei electorale", a spus lidera Frontului Național.

În 2014, Marine Le Pen a primit un împrumut de 9 milioane de euro pentru finanțarea campaniei electorale a Frontului Național de la o bancă ceho-rusă, înființată în 1996.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel