Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreaptă Rassemblement National, se află în centrul unei investigații judiciare legate de o presupusă finanțare ilegală a campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din 2022.
Parchetul din Paris a inițiat recent această procedură, urmare a unei sesizări făcute în aprilie de către Comisia Națională a Conturilor de Campanie și Finanțărilor Politice (CNCCFP), potrivit BFMTV.
Contextul legal al investigației
La fiecare rundă de alegeri, candidații trebuie să respecte un plafon de cheltuieli stabilit de lege. CNCCFP este responsabilă de examinarea conturilor de campanie ale fiecărui candidat, pe baza facturilor prezentate, pentru a verifica respectarea acestui plafon. În situația în care un candidat respectă aceste reguli, statul rambursează o parte din cheltuielile de campanie. Însă, dacă regulile sunt încălcate, CNCCFP poate „reforma” contul de campanie, reduce suma rambursată de stat și sesiza justiția pentru a iniția o anchetă.
Procedura judiciară
CNCCFP a emis o sesizare parchetului din Paris, referitoare la contul de campanie al lui Marine Le Pen pentru alegerile prezidențiale din 2022. Contactată de BFMTV, Comisia a recunoscut că face sesizări „destul de frecvent” cu privire la fapte care ar putea constitui infracțiuni penale.
„Potrivit informațiilor noastre, Marine Le Pen nu este singura candidată la alegerile prezidențiale din 2022 care a fost obiectul unei sesizări din partea CNCCFP”, scrie BFMTV. Cu toate acestea, parchetul din Paris a deschis abia recent o procedură judiciară în cazul său, conform precizărilor postului francez.
Partidul Rassemblement National, sub lupa procurorilor
Partidul condus de Jordan Bardella, Rassemblement National, se află și el în vizorul parchetului din Paris, conform unor surse ale BFMTV. Informațiile judiciare recente sugerează că investigațiile se concentrează pe posibilele finanțări ilicite din campania lui Marine Le Pen din 2022, adăugând o nouă dimensiune problemelor legale cu care se confruntă formațiunea politică.
***
Adunarea Națională: Istoria și evoluția unui partid controversat
Adunarea Națională (în franceză Rassemblement National - acronim RN), cunoscut anterior sub numele de Frontul Național, este un partid politic francez fondat în anul 1972. Partidul este caracterizat ca fiind de extremă dreaptă, promovând un stil ultranaționalist și fiind deseori acuzat de limbaj xenofob și antisemit.
Fondarea și conducerea Partidului
Jean-Marie Le Pen a fost fondatorul și primul președinte al partidului, conducându-l din 1972 până în 2011. Sub conducerea sa, partidul a fost adesea în centrul controverselor din cauza declarațiilor și pozițiilor sale extremiste. În 2011, fiica sa, Marine Le Pen, a preluat conducerea partidului, poziție pe care a deținut-o până în 2022. În prezent, președintele Adunării Naționale este Jordan Bardella.
Ideologia și principiile partidului
Adunarea Națională se prezintă ca un partid „patriotic” și „național”, punând accent pe identitatea, tradiția și suveranitatea franceză. Un concept central al RN este „la préférence nationale” (preferința națională), conform motto-ului „Les Français d’abord” („Mai întâi francezii”), titlul unei cărți scrise de Jean-Marie Le Pen. Acest principiu susține că cetățenii francezi ar trebui să aibă prioritate în fața celor non-francezi în privința locurilor de muncă și beneficiilor sociale.
Partidul promovează depășirea contradicțiilor de clasă prin soluții național-sociale, conform principiului „Social parce que national” („social, deoarece național”). De asemenea, RN respinge schema tradițională de afiliere politică stânga-dreapta, promovând sloganul „Ni Droite ni Gauche — français!” („Nici de dreapta, nici de stânga — francez!”).
Politica economică
În perioada 1972-1980, linia generală a partidului era una neoliberală, în contrast cu etatismul partidelor de stânga. Cu toate acestea, în timp, partidul și-a schimbat direcția, promovând protecționismul și respingerea globalizării economice. RN susține naționalizarea băncilor, industriei de apărare și altor sectoare strategice, precum și introducerea tarifelor de protecție pentru a proteja agricultura și industria internă.
Rezultate electorale
De-a lungul timpului, Adunarea Națională a obținut rezultate notabile în alegeri. În urma alegerilor parlamentare din iunie 2012, fostul FN a câștigat două fotolii în Adunarea Națională. La alegerile parlamentare din 2014, partidul a obținut 24,86% din voturile exprimate, devenind formațiunea politică cu cel mai mare procentaj din Franța. De asemenea, în primul tur al alegerilor regionale din 2015, RN a fost partidul cu cea mai mare forță, obținând 27,73% din voturi.
Conducerea partidului
De-a lungul istoriei sale, Adunarea Națională a avut trei președinți:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu