Un procuror din Paris a solicitat o pedeapsă dură pentru lidera de extremă dreapta, Marine Le Pen.
Un procuror din Paris a solicitat o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o interdicție de cinci ani de a ocupa funcții publice pentru lidera de extremă dreapta Marine Le Pen, în cadrul unui proces în care aceasta și alte 24 de persoane sunt acuzate de deturnare de fonduri europene.
Procesul, care are loc la aproape un deceniu după începerea investigațiilor, riscă să afecteze eforturile partidului său, Adunarea Națională (RN), de a-și îmbunătăți imaginea înaintea alegerilor prezidențiale din 2027, pe care mulți cred că Le Pen ar putea să le câștige.
Miercuri, procurorul a cerut o amendă de 300.000 de euro, cinci ani de închisoare și o sentință de ineligibilitate împotriva lui Le Pen, cu executare provizorie – ceea ce înseamnă că interdicția de a candida pentru funcții publice ar intra imediat în vigoare.
Dacă instanța o va găsi vinovată de acuzații cu această executare provizorie, Le Pen nu va putea candida la alegeri chiar dacă va contesta decizia în apel.
Procesul se va desfășura până pe 27 noiembrie, după care judecătorii se vor retrage pentru a delibera asupra verdictului și a decide ce pedeapsă să aplice, ținând cont de cerințele procurorului. Este de așteptat ca verdictul să fie anunțat la începutul anului 2025.
Le Pen, partidul RN și alte 24 de persoane – oficiali ai partidului, angajați, foști parlamentari și asistenți parlamentari – sunt acuzați că au folosit bani din Parlamentul European pentru a plăti personal din Franța care lucra pentru partidul lor, care pe atunci se numea Frontul Național.
Partidul RN, ca și alte formațiuni de extremă dreaptă din întreaga Europă, se află într-o perioadă favorabilă, după o performanță puternică în alegerile europene din iunie.
„Legea se aplică tuturor”, a declarat procurorul Nicolas Barret în fața instanței, în timp ce Le Pen stătea în primul rând al băncilor acuzaților, adăugând că interdicția ar „interzice acuzaților să candideze în viitoarele alegeri locale sau naționale”.
El a cerut o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru Le Pen, solicitând ca cel puțin doi ani din această pedeapsă să fie „convertibili”, ceea ce ar însemna că ar exista posibilitatea unei eliberări parțiale.
„Cred că dorința procurorilor este de a priva poporul francez de dreptul de a vota pentru cine își dorește”, a spus Le Pen mai târziu.
Sistemul de „joburi false” presupus, care a fost semnalat pentru prima dată în 2015, se referă la contractele de asistenți parlamentari între 2004 și 2016. Procurorii susțin că asistenții lucrau exclusiv pentru partid în afacerea parlamentului.
La procesul din luna trecută, Le Pen a declarat că este nevinovată. „Nu am absolut niciun sentiment că am comis vreo neregulă sau vreo acțiune ilegală”, a spus aceasta.
Întrebată luna trecută despre modul în care a selectat exact asistenții parlamentari și care erau sarcinile acestora, Le Pen a oferit răspunsuri generale sau a spus că nu își amintește.
Dacă va fi condamnată, Le Pen ar putea depune apel.
Autoritățile Parlamentului European au declarat că legislația a pierdut 3 milioane de euro din cauza acestui sistem de joburi. Partidul RN a returnat 1 milion de euro, sumă pe care o consideră că nu este o recunoaștere a vinovăției, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu