Marine Le Pen și partidul său sunt judecați pentru delapidare de fonduri UE

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, a negat că ar fi încălcat vreo regulă, în timp ce ea, împreună cu partidul său și alte douăzeci de persoane au început luni procesul, fiind acuzate de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o cauză care are potențialul de a sabota ambițiile ei politice.

Publicitate

Sosind la tribunalul din Paris, Le Pen a declarat: „Nu am încălcat nicio regulă politică sau de reglementare a Parlamentului European” și a promis că va prezenta „argumente extrem de serioase și extrem de solide” în cadrul procesului.

Procesul, care va dura nouă săptămâni, va fi urmărit cu atenție de rivalii politici ai lui Le Pen, deoarece aceasta este o candidată  puternică în cursa pentru a-l succeda pe Emmanuel Macron la următoarele alegeri prezidențiale din 2027.

Aceasta are loc pe fondul formării unui nou guvern dominat de centriști și conservatori, care a preluat funcția în urma alegerilor legislative din iunie-iulie. Unii observatori se așteaptă ca procesul să împiedice parlamentarii din cadrul Partidului Adunarea Națională, inclusiv pe Le Pen însăși, să-și îndeplinească pe deplin rolul de opoziție în Parlament, deoarece aceștia vor fi ocupați cu apărarea formațiunii.

Le Pen, al cărei partid și-a îmbunătățit poziția anti-UE în ultimii ani, neagă acuzațiile și susține că procesul este motivat politic

De la demisia sa din funcția de lider al partidului acum trei ani, Le Pen a încercat să se poziționeze ca un candidat mainstream capabil să atragă un electorat mai larg. Eforturile ei au dat roade, partidul înregistrând câteva progrese semnificative în alegerile recente, atât la nivel european, cât și național. Totuși, o sentință de vinovăție ar putea submina grav încercările sale de a ajunge la Elysée.

Partidului Adunarea Națională și 27 dintre oficialii săi de top sunt acuzați că au folosit bani destinați asistenților parlamentari ai UE pentru a plăti personal care, de fapt, desfășura activități politice pentru partid între 2004 și 2016, încălcând reglementările blocului de 27 de națiuni. Partidului Adunarea Națională era cunoscut sub numele de Frontul Național în acea perioadă.

Le Pen, al cărei partid și-a îmbunătățit poziția anti-UE în ultimii ani, neagă acuzațiile și susține că procesul este motivat politic.

„Asistenții parlamentari nu lucrează pentru Parlament. Ei sunt asistenți politici ai oficialilor aleși, politici prin definiție,” a argumentat ea. „Mă întrebați dacă pot defini sarcinile pe care le-am atribuit asistenților mei; depinde de abilitățile fiecărei persoane. Unii au scris discursuri pentru mine, iar alții s-au ocupat de logistică și coordonare.”

Dacă va fi găsită vinovată, Le Pen și ceilalți acuzați ar putea fi condamnați la până la 10 ani de închisoare și la amenzi de până la 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) fiecare. Penalizări suplimentare, cum ar fi pierderea drepturilor civile sau ineligibilitatea de a candida, ar putea fi impuse, un scenariu care ar putea împiedica sau chiar distruge obiectivul lui Le Pen de a încerca din nou să devină președinte după încheierea mandatului lui Macron. 

Ea a fost președinta partidului între 2011 și 2021 și acum conduce grupul de deputați RN din Adunarea Națională a Franței.

În ciuda negării, partidul său a returnat deja 1 milion de euro Parlamentului European, a declarat avocatul Parlamentului, Patrick Maisonneuve. Din această sumă, 330.000 de euro au fost legați direct de presupusa utilizare necorespunzătoare a fondurilor de către Marine Le Pen.

O controversă de lungă durată

Acțiunile legale derivă dintr-o alertă din 2015, ridicată de Martin Schulz, pe atunci președintele Parlamentului European, către autoritățile franceze, cu privire la o posibilă utilizare frauduloasă a fondurilor europene de către membrii Frontului Național.

Schulz a sesizat de asemenea cazul Oficiului European Antifraudă, care a demarat o anchetă separată în această privință.

Suspicionele Parlamentului European au fost amplificate și mai mult când un organigramă din 2015 a arătat că 16 deputați europeni și 20 de asistenți parlamentari ocupau poziții oficiale în cadrul partidului - roluri nelegate de îndatoririle lor presupuse ca personal parlamentar al UE.

O anchetă ulterioară a descoperit că unii asistenți erau legați contractual de diferiți eurodeputați decât cei pentru care lucrau de fapt, sugerând un plan de deviere a fondurilor europene pentru a plăti angajații partidului în Franța.

Alexandre Varault, un purtător de cuvânt al Partidului Adunarea Națională, ales în Parlamentul European în iunie, a declarat pentru Associated Press că Le Pen va participa la prima zi a procesului, adăugând că speră la achitarea tuturor acuzaților.

Presupus abuz de fonduri publice 

Judecătorii  au concluzionat că Le Pen, în calitate de lider al partidului, a orchestrat alocarea bugetelor pentru asistență parlamentară și a instruit eurodeputații să angajeze persoane care ocupau funcții în partid. Aceste persoane erau prezentate ca asistenți parlamentari europeni, dar, în realitate, lucrau pentru Partidului Adunarea Națională în diverse capacități.

Echipa juridică a Parlamentului European solicită 2,7 milioane de euro ca despăgubiri pentru daune financiare și de reputație. Această sumă corespunde celor 3,7 milioane de euro care ar fi fost fraudate prin acest plan, minus cei 1 milion de euro deja returnați.

În timpul alegerilor europene din 2014, Frontul Național a câștigat un număr record de 24 de locuri în Parlamentul European, terminând pe primul loc cu 24,8% din voturi, devansând centrul-dreapta și socialiștii. Această creștere a generat un venit financiar substanțial pentru partid, care se confrunta cu probleme financiare severe în acel moment.

Un audit al conturilor partidului între 2013 și 2016 a relevat că acesta avea un deficit de 9,1 milioane de euro la sfârșitul anului 2016. Cu toate acestea, partidul avea încă un sold de 1,7 milioane de euro și împrumutase 1 milion de euro pentru campania prezidențială din 2017 a lui Le Pen, de asemenea, deținea 87.000 de euro în împrumuturi către Cotelec, asociația sa de finanțare.

Investigația a descoperit multe nereguli implicând membri proeminenți ai partidului

Investigația a descoperit multe nereguli implicând membri proeminenți ai partidului.

Thierry Légier, bodyguardul de lungă durată al tatălui lui Le Pen, Jean-Marie, a fost listat ca asistent parlamentar. Însă CV-ul său nu menționa acest rol, iar el nu a făcut nicio referire la el în autobiografia sa din 2012. Légier a admis în timpul investigației că nu a fost intervievat și că a semnat contractul de muncă fără a înțelege pe deplin rolul său oficial.

Jean-Marie Le Pen, care a condus Frontul Național din 1972 până în 2011, nu va apărea în instanță alături de foștii săi colegi din cauza problemelor de sănătate. Acum în vârstă de 96 de ani, a fost considerat incapabil să depună mărturie de către o instanță în luna iunie. Are 11 condamnări anterioare, inclusiv pentru violență împotriva unui funcționar public și discurs de ură.

El a negat orice vinovăție în timpul mandatului său de lider al partidului. „Nu eu am ales care asistenți mi-au fost alocați. Asta a fost decisă de Marine Le Pen și alții. Eu doar am semnat contractele,” a spus el, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel