Măriri de salarii pentru mii de bugetari de la 1 ianuarie. Peste 2.000 de lei în plus, de persoană, pregătite de Guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României a anunțat o veste bună pentru un număr de 7.888 de bugetari, care urmează să primească majorări semnificative ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2024. 

Potrivit unui proiect elaborat de către Ministerul Muncii, care urmează să fie adoptat în curând, această inițiativă va aduce o creștere de 2.170 de lei brut în veniturile acestor angajați.

Conform notei de fundamentare asociate proiectului, una dintre sursele de finanțare pentru aceste majorări salariale o reprezintă „întărirea controalelor IM (Inspecției Muncii n.r.) și reducerea muncii la negru”. Această măsură se încadrează într-un efort mai amplu de consolidare a transparenței și legalității în domeniul muncii, având ca scop combaterea fenomenului de muncă nedeclarată.

Angajații care vor beneficia de aceste măriri salariale sunt cei din cadrul unor instituții importante precum Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. De asemenea, proiectul cuprinde și angajații din structurile subordonate ale acestor instituții, extinzând astfel beneficiile măririi salariale către un număr semnificativ de lucrători.

Un aspect important evidențiat în nota de fundamentare este dorința de a corecta discrepanțele salariale și de a oferi un tratament echitabil tuturor angajaților din diferitele ramuri ale administrației publice. Documentul subliniază că majorările propuse vin ca urmare a unor salarii considerate nemotivante și a volumului sporit de muncă prestat de către funcționarii publici și personalul contractual din serviciile publice deconcentrate. Astfel, se urmărește consolidarea principiului constituțional al egalității în fața legii, garantând același nivel maxim al salariului de bază pentru personalul care desfășoară activități similare, indiferent de instituția publică în care lucrează.

Impactul bugetar estimat pentru anul 2024 se ridică la suma de 120,2 milioane de lei, reflectând angajamentul Guvernului de a sprijini și de a recunoaște eforturile personalului implicat în instituțiile-cheie din sectorul public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel