Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a executat 8 ani de închisoare în China, anunţă că nu se poate întoarce deocamdată în ţară, deoarece este blocat în Shanghai, oraş care se află în lockdown complet din cauza pandemiei de COVID-19.
Informaţia apare într-o scrisoare de mulţumire adresată de Marius Balo ministrului de Justiţie, Cătălin Predoiu.
'Numele meu este Marius Balo. Sunt clujeanul care a fost întemniţat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai, deoarece oraşul a intrat în lockdown complet. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reuşit cei de acasă să îmi achiziţioneze un nou bilet pentru data de 20 aprilie cu aterizare la Bucureşti pe 21. Sper din suflet ca să nu se anuleze şi acest zbor. Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulţumi, pentru că v-aţi implicat în eforturile de a mă aduce acasă. Dumnezeu ştie că nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-au spus cei din presă despre mine şi nu mă oglindesc în caracterizarea de om bun şi cinstit pe care mi-au făcut-o (...). Sper să am ocazia la un moment dat să vă mulţumesc personal, pentru că v-aţi implicat pentru mine', i-a scris Marius Balo lui Predoiu.
Este pentru a doua oară când profesorul român este blocat în China din cauza pandemiei.
Astfel, în ianuarie 2020, chiar la începutul pandemiei, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe din România obţinuseră, în urma unor demersuri juridice şi diplomatice, acordul autorităţilor chineze privind transferarea lui Marius Balo dintr-un penitenciar din Shanghai, pentru continuarea executării pedepsei în ţară.
Transferul acestuia nu a mai avut loc în urmă cu doi ani, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei. Ulterior, în noiembrie 2020, Cătălin Predoiu invoca 'ghinionul teribil' pe care îl avea profesorul român, deoarece procedurile pentru transferul lui în ţară erau efectuate, însă frontierele din ţara asiatică au fost închise din cauza pandemiei.
Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.
El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu