EXCLUSIV  Marius Brînzea (Reciclad’OR): Industria deşeurilor este şi va fi inima economiei circulare

Marius Brînzea, director strategie Reciclad’OR, a spus care este viitorul managementului deşeurilor la nivel mondial. 

"Cu sprijinul a opt companii printre care şi RECICLAD’OR, Asociaţia Internaţională a Deşeurilor Solide – cea mai mare asociaţie de profil din lume – a iniţiat un amplu studiu cu privire la viitorul managementului deşeurilor, incluzând aici şi managementul ambalajelor şi al deşeurilor de ambalaje.

Au fost identificate direcţiile generale pentru perioada 2021-2030 şi am să încep cu ultima concluzie şi cea mai importantă a acestui studiu: Industria deşeurilor este şi va fi inima economiei circulare, datorită faptului că se aşteaptă o generare de deşeuri solide municipale în întreaga lume de la 2 miliarde de tone în anul 2016, la 3,4 miliarde de tone în anul 2050. Respectând principiile economiei circulare, aceste deşeuri trebuie să se transforme în materie primă secundară pentru alte procese.

Se aşteaptă ca aceste cantităţi să se tripleze în ţările cu venituri mai mici, unde generarea şi gestionarea managementului deşeurilor este foarte defectuoasă. Studiul însă, care este public pe site-ul RECICLAD’OR, a identificat contribuţiile fundamentale ale managementului deşeurilor în perioada 2021-2030: protejarea sănătăţii umane, protejarea naturii şi a ecosistemelor, furnizarea de materii prime secundare, nutrient şi materiale pentru îmbunătăţirea calităţii solului, producerea de energie şi combustibili verzi şi regenerabili, atenuarea schimbărilor climatice şi nu în ultimul rând contribuţia la dezvoltarea economică prin generarea de locuri de muncă şi bogăţie pentru oraşe şi regiuni", a declarat Marius Brînzea, director strategie Reciclad’OR, în cadrul dezbaterii online "România și legislația europeană de mediu", organizată de către DC News Media Group.

VIDEO: 

Youtube video image

Context

În 2021, România s-a confruntat cu o serie de provocări pe Mediu, în special pe zona de legislație, cu impact major pentru industria de profil. Alături de proiectele naționale a existat și obligativitatea transpunerii unor directive europene.

Recent, a fost implementată directiva europeană privind limitarea impactului unor produse din plastic, iar efectele nu au întârziat să apară.

Un alt act normativ de care se discuta de ani buni în spațiul European și cel național este cel privind sistemul garanție returnare (SGR), care va intra în vigoare de anul viitor. Acesta a fost dentificat de experți și numeroase studii ca fiind unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru prevenirea poluării, în special cu plastic. Un raport al Comisiei Europene spune că SGR are potențialul de reducere a gunoiului cu peste 80%, iar nivelurile de reciclare pentru ambalaje de băuturi pot atinge 90-98%.

Actul normativ alături de o reciclare în creștere pot fi soluția pentru reducerea poluării masive cu care se confruntă România.

Până acum România nu a arătat prea mare interes pentru reducerea sau reciclarea deșeurilor de orice fel. Reciclăm circa 11%, deși propria legea ne cere să avem minimum 50% până la finalul anului în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel