Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut mai multe precizări despre majorarea pensiilor.
Majorarea de 12,5% a pensiilor ar fi, de fapt, mai mică, pentru cei care iau peste 2.000 de lei, transmite Realitatea Plus. Asta, din cauza impozitului – toate pensiile mai mari de 1.800 de lei vor fi majorate cu 10%, susține sursa citată. În acest context, Marius Budăi, ministrul Muncii ,a precizat că măsurile de sprijin compensează diferența.
"Nu este doar 10%, depinde de praguri. Mă bucur și fac recurs la memoria dumneavoastră. Aceste discuții pe care le promovați despre majorarea de venituri nu le-ați avut în anii anteriori. Prezența PSD la guvernare a adus discuții despre majorări. Aceste calcule le-am făcut și noi și de aceea avem măsuri de sprijin. Am creat pentru toată lumea acea majorare a punctului de pensie. Iată că prezența noastră la guvernare a adus închiderea discuțiilor despre majorarea cu 40%, se majorează cu un pic mai mult. Și avem sprijin care să ajute în această perioadă grea de iarnă, dar și pentru anul 2023", a explicat Marius Budăi.
"Am avut o discuție cu directorul Poștei Române, pe 2 decembrie era punte și se putea să nu se plătească pensiile că e liber. Mulțumesc Poștei Române! Chiar dacă este zi liberă, pe 2 decembrie se vor încasa pensii", a spus Marius Budăi.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că săptămâna viitoare, în cadrul coaliţiei de guvernare, va avea loc o discuţie în legătură cu pensiile speciale, urmând să se ia o decizie.
"Este un demers care este în continuare în derulare la Ministerul Muncii şi urmează ca săptămâna viitoare să avem o discuţie şi pe acest subiect şi vom lua o decizie", a declarat prim-ministrul, la sediul central al PNL.
El a adăugat că proiectul privind pensiile speciale va fi finalizat până la sfârşitul acestui an. Ciucă a afirmat că îşi menţine părerea că pensiile militarilor sunt pensii de serviciu.
"Nu este doar opinia mea, este opinia celorlalte ţări din Uniunea Europeană şi din NATO care încadrează pensiile militarilor la pensii de serviciu. Ca atare, este o chestiune pe care am spus-o şi îmi menţin aceeaşi părere", a transmis premierul.
Au fost discuţii aprinse în coaliţie nu doar pe subiectul procentului de majorare a pensiilor, dar şi pe cel al voucherelor de vacanţă. Şi asta întrucât PNL vrea tichete de vacanță plătite de stat pentru angajaţii din mediul privat.
PNL i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să adopte un proiect privind acordarea, din 2023, de vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat. Surse politice susţin că decontarea sumelor aferente ar trebui să se facă de la buget. Statul ar face, însă, un efort financiar uriaş – aproximativ un miliard de euro pentru cei peste 4,2 milioane de angajați în sectorul privat. Asta în timp ce angajații de la stat beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual.
Angajaţii de la privat au primit tichete şi în acest an, dar decontarea acestora a fost suportată din bugetele companiilor la care sunt angajaţi. Măsura de acordare a acestor vouchere de vacanţă era confirmată de ministrul Turismului: "Aceste vouchere de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat", a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News