Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: Ce se întâmplă cu banii blocați în investigații

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a explicat, în exclusivitate pentru DCNEWS, ce se întâmplă cu fondurile europene blocate în dosare aflate în investigații la diferite instituții, inclusiv DNA. 

Surpriză negativă. Analiză dosar cu dosar la Ministerul Fondurilor Europene. Nimic nu este informatizat

Marius Nica a spus, la DCNEWS LIVE, că "e o surpriză negativă că în anul 2015, într-o societate românească care beneficiem de sprijinul atâtor componente de IT și atâtor firme puternice în domeniu, Ministerul Fondurilor Europene nu are un instrument util în acest moment astfel încât printr-o simplă interogare a bazelor de date existente să putem avea o imagine reală și complexă atunci când vorbim de sume alocate, sume angajate, sume dezangajate, corecții financiare. Ca să putem prezenta opiniei publice o astfel de analiză luăm dosar cu dosar. Mergem strict pe raportările autorițăților de management, care își iau aceste informații din dosarele pe care le au. De exemplu, nu am un instrument la ora actuală ca să văd care este stadiul proiectelor aflate în investigația instituțiilor (DLAF, OLAF,DNA), mă refer la acele contracte vizate de investigații. Trebuie luat contract cu contract, trebuie văzut ce s-a plătit până la momentul începerii acestor investigații, ce mai rămâne de plătit, în momentul în care instituțiile au solicitat aceste documente, astfel încât să știm cum vom proceda la închiderea acestor programe, pentru acele proiecte care nu sunt finanțare până la sfârșit și nu vor fi sustenabile, practic acei bani vor trebui suportați fie de la bugetul de stat, fie pentru spețele investigate de aceste instituții pe care le-am amintit să-i recuperăm banii acolo unde se confirmă și se pune în mișcare". 

Ministrul Fondurilor Europene a explicat că investigațiile, în majoritate pornesc chiar de la beneficiari. "Vorbim de plângeri între beneficiari, reclamații chiar la Comisia Europeană și atunci sunt sesizate anumite instituții", a declarat Marius Nica. 

Doar 10-15% din plângerile investigate se confirmă

Întrebat cine va suporta pierderile, dacă există un mecanism, ministrul a răspuns: "Nu putem avansa niște cifre sau un mecanism dacă nu avem aceste cifre foarte clare. Asta înseamnă că luăm contract cu contract care se află în investigație, stadiul investigației, dacă s-au plătit sume până la momentul începerii investigației, dacă s-au mai plătit sume după începerea investigației. Public voi ieși cu această situație pentru a ști cum putem preveni pe viitor să nu mai blocăm aceste sume în tipul acesta de investigații. Dacă 10-15% se confirmă din cele care sunt investigate, problema este în cât timp aceste instituții finalizează aceste tipuri de investigații. O analiză pe care o consider fundamentală se face în acest moment contract cu contract. Până-n acest moment nu există o radiografie clară a acestor sume blocate în investigații. Toată lumea avansează niște cifre, miliarde de euro, și Comisia dorește această situație. O s-o prezentăm public pentru că este o realitate a societății românești". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel