Meditațiile cu elevul de la clasă au ajuns la sfârșit. Profesorii vor completa declarații de interese publice pe site-ul liceului

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ligia Deca a semnat un Ordin prin care solicită profesorilor să completeze o declarație de interese. Cei din urmă vor trebui să semneze că nu oferă meditații elevilor din propria clasă.

În decursul zilei de 19 ianuarie 2024, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul Ministerului Educației prin care profesorii vor avea obligația de a completa o declarație de interese, care, ulterior, va fi publicată pe site-ul oficial al instituției de învățământ din care fac parte.

Art. 16. — Declarațiile de interese sunt publice, responsabilul de la nivelul unității de învățământ având obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic, în termen de 10 zile lucrătoare de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 14, precum și de a le păstra în original și depozita corespunzător. , se regăsește în textul de lege.

Toată lumea va putea vizualiza acest document, iar, dacă vreun cadru didactic omite sau acționează în contrariul textului de lege, acesta va fi pasibil de răspunderea legii penale pentru Fals în declarații.

Cel mai probabil, măsura este luată pentru a combate fenomenul profesorilor care meditează elevii claselor în cadrul cărora predau.

Art. 5. — (1) Personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs.

(2) Declarația de interese cuprinde norma didactică și activitățile de predare la clasa/clasele la care personalul didactic de predare este încadrat în anul școlar în curs, conform modelului standard prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură., se arată în textul de lege. 

Anul 2024 va fi primul în care profesorii vor trebui să urmeze noua procedură, astfel că, până la 31 decembrie anul în curs, cadrele didactice trebuie să:

Art. 5. — (3) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese.
(4) Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31 decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.
(5) Pentru declararea intereselor, datele se completează cu informațiile valabile la data completării declarației.
(6) Formularul privind declarația de interese este pus la dispoziția personalului didactic de predare, în format electronic, pe pagina de internet a unității de învățământ preuniversitar sau, la cerere, în format letric, de către responsabilul pentru declarațiile de interese., mai prevede textul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel