Preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a declarat că regretatul academician Marius Sala a fost "purtătorul de cuvânt", în ţară şi în străinătate, al romanităţii poporului român.
"Marius Sala a fost, de fapt, purtătorul de cuvânt al romanităţii noastre şi prin limbă a demonstrat în nenumăratele lucrări pe care le-a scris şi le-a coordonat domnia sa adevărul referitor la apartenenţa românilor la popoarele romanice şi a limbii române la limbile neolatine, făcând din acest punct de vedere o operă de continuitate de la cronicarii moldoveni şi de la Şcoala Ardeleană încoace", a declarat Pop, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, prin vocea lui Marius Sala, "Academia Română a devenit purtătoare de mesaj".
"În întreaga activitate pe care a desfăşurat-o, de când a pornit de pe meleagurile sale bihorene şi a ajuns în cele mai înalte poziţii ştiinţifice la Bucureşti, prin vocea domniei sale s-a putut lua act în ţară şi în străinătate despre aceste adevăruri ştiinţifice ale identităţii noastre. Iar în Anul Centenarului Marii Uniri aceste adevăruri legate de limbă şi de originea noastră şi de identitate trebuie să se audă răspicat în toată lumea romanică şi în toată lumea europeană. De aceea, vocea domniei sale va lipsi în acest an. (...) Ne exprimăm ideea în continuitate. Academicianul Marius Sala a format o şcoală de romanişti care duce mai departe acest mesaj deosebit de actual", a spus preşedintele Academiei Române.
Academia Română a anunţat, luni, stingerea din viaţă duminică, la vârsta de 85 de ani, a academicianului Marius Sala, lingvist cu o prodigioasă carieră internaţională, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2006 - 2014 şi director al Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" vreme de peste 20 de ani.
Vezi și: Marius Sala a murit. Doliu Academia Română
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu